Бойко Борисов гневно: На мен американец никога не ми е поставял условия! Вече започвам да се дразня от пропагандата на "Възраждане" (ВИДЕО)

Вижда се, че държавният дълг ще нарасне близо двойно до 70 млрд. до края на 2025 г., каза Деница Сачева

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Zonanews

"Искам да предупредя колегите от "Възраждане" - с мен американец никога не е говорил, да ми поставя условия. Започвам да се дразня на тяхната пропаганда - че някакви американци искат и правят каквото и да било. Имаме американски, европейски партньори. Не може да говориш от една страна срещу ЕС, в същото време да искаш да им вземеш милиардите евро. Не е честно! Или не искаш нищо, или се съобразяваш с решенията на ЕС. Ние не сме по-малко бабаити". Това заяви гневно на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Не съм самар да се упражняват върху мене! Нито ПП, нито "Възраждане", заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира представения вчера от служебното правителство бюджет, актуалната политическа обстановка, както и обвиненията, хвърляни от "Възраждане", че американското посолство оказва натиск за взимането на политически решения у нас. Честно е лидерите на партии да изкоментират бюджета. И да кажат на кое решение се спират, заяви лидерът на ГЕРБ.

 

Служебният премиер Гълъб Донев обяви параметрите на бюджета, където е заложен 6,4% дефицит. Това ще доведе до още 13,7 млрд. нов дълг. В името на държава да се обединим, да я извадим държавата от кризата, пък после, ако ще да ни няма, партии все ще се намерят, призова Борисов.

 

Или заставаме заедно зад бюджета и реформите или казваме вкупом пускаме дълга, защото след месец държавата ще колабира, предупреди той. Има още капани, които не са отразени в бюджета, посочи бившият премиер. Борисов очерта три варианта за излизане от това положение: вдигане на данъци, орязване на социални разходи и, ако това не стане - увеличаване на дълговете.

 

"Честно беше днес да разберем от кой ПП-ДБ очакват подкрепа. Няма как да са всички. След като не искат да конкретизират, започваме да четем бюджета. Едно е ясно - денят, в който Радев вдигна юмрук, ние ви вкарахме в чакалнята на Еврозоната", каза Бойко Борисов на брифинга.

 

"Дългът ще стане 70 млрд. Обръщам се към "Възраждане" - 2,2 млрд. ще отидат за лихви в чуждите банки. Това ни очаква - казвам го за всеки, който иска да управлява сам. Честно беше днес да имаме отговор от ПП от кого очакват подкрепа. От всички означава, че нямат никакво намерение да го правят. След като не искат да конкретизират кои са всички, започваме да четем бюджета", заяви бившият премиер.

 

Според него не бива да се вглеждаме в миналото, за да не се спънем още утре в настоящето. "Уплахът е огромен, защото има още капани, неотразени в бюджета. В Чирен е пълно с пъти по-скъп газ, посредниците чакат да бъдат компенсирани. Разликата в цената очакват някой да я покрие - това е още половин милиард, заем от близо милиард, който беше даден на "Булгаргаз" - кой ще го плаща?", попита лидерът на ГЕРБ.

 

"Днес вече трябваше да имаме отговор от партията на "Промяната", с кой желаят и от кой очакват подкрепа, защото от всички, означава, че нямат никакво намерение да го правят. След като не искат да конкретизират кои са всички започваме да четем бюджета", каза Борисов преди да се спре на конкретните параметри на проектобюджета на служебния кабинет. "От всички изпълнени критерии за еврозоната, сега няма нито един изпълнен критерий, обобщи той.

 

"Разбирате ли абсурда на тяхното мислене! Нека се съберем, да извадим държавата от кризата. "Не знам ПП - ДБ от какво толкова са се уплашили. Те искат заедно да предоговорим Плана за възстановяване. И още една много съществена част - част от авансите, да не кажа всички, са похарчени. И вие сте го проспали това", обърна се той към медиите и допълни: "Когато питате за отговорност, вие също имате отговорност. Как аз мога да поема отговорност, а вие не искате да поемете?!".

 

"Времето на популизма и празните приказки приключи!", подчерта лидерът на ГЕРБ. Той коментира и варианта "правителство на малцинството": "По детски, по момински наивно е това. Или заставаме заедно зад бюджета, реформите, или казваме вкупом - пускаме дълга и държавата ще колабира. Няма повече какво да чакаме да ни се обяснява от някои. Отговорност! Това е, което мога да кажа. И тука тезите - или сам, или с никой, не важат... Има как, но трябва воля, сила. Но по този път не искам да съм сам", заяви Борисов.

 

И допълни: "Първите, които ще пострадат, ще бъдат пенсионерите. Заради тях го правим. Затова ще понесем пасиви от този бюджет. Никое едно от тези неща нямаше да се случи преди две години. Но сега се случи".

 

"Моето сатърче, което се надявам да не го ползвам, не е проблем. Проблемът е да вземем ножовете от "Промяната", за да не отрежат главата на държавата", отбеляза на Делян Добрев.

 

"Това, което колегите от конфиденциалност не казват, така сме се разбрали, трябва да ви кажа, че на срещата с нас съвсем различно говорят по темите "Финанси" и "Икономика", отбеляза Борисов. Запитан дали ГЕРБ е готов да управлява с ДПС и БСП, той отговори: "Ние очакваме отговор от ПП - ДБ. Контактните ни групи работят. Имаме реален бюджет, върху който трябва да драскаме и пишем заедно. Продължавам да считам, че това е най-доброто за държавата. И сме готови на всичко, за да извадим държавата от дъното. В противен случай няма да е честно".

 

И уточни, че по спорните моменти трябва да се постигне задължително съгласие, колкото и трудно да е това. "Ние не сме пионки на някого. Няма някой на Запад, който да каже, че съм бил негова маша, пионка и т.н. Ние водим много добронамерени, колегиални разговори в парламента... Казал съм - или правим с ПП-ДБ, или всички съвместно, за месец, два, три да се направи правителство, което да измъкне държавата от калта", отбеляза още бившият министър-председател.

 

По варианта "експертно правителство", Борисов каза: "Когато искаш да се скриеш зад политическа безотговорност, може да говориш за експертно правителство. Аз искам отговори - 6,4 ли е дефицитът, вдигат ли се данъците, какъв ще е дългът".

 

На пресконференцията на ГЕРБ първо думата взе бившият социален министър, сега депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева. "Служебният премиер представи бюджет с 6% дефицит от БВП. Това са приблизително 12 млрд. лева. Този огромен дефицит е в резултат на политическата криза, започнала през лятото на 2020 г. - в деня, в който влязохме в ERM 2. Вижда се, че държавният дълг ще нарасне близо двойно до 70 млрд. до края на 2025 г. За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. - колкото две магистрали "Хемус" или да ремонтираме всички училища в България. Бюджетът съдържа скрити дефицити - разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП - от 4,4 до 4,1%. Същоито се случва с разходите за здравоопазване, социални помощи и обезщетения. Инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум", заяви Деница Сачева.

 

По думите ѝ прогнозите за икономически растеж са твърде оптимистични. "МВФ намали двойно прогнозата си, като оцени възможния растеж до 1,4% от БВП, а БНБ допуска растеж от 0,4%. Справянето с такъв дефицит ще бъде изключително трудно. Свиването на дефицита без да се пипат данъци, може да става с неповече от 1% на година, това ще обезсмисли референдума за еврозоната - защото не отговаряме на нито един. Трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната", заяви тя. Според Делян Добрев в тази драматична ситуация няма лесни решения.

 

"Трябва голямо мнозинство в парламента, за да се вземат непопулярни решения. Веселата компания от ПП докара държавата до сметката, която получихме вчера от Министерството на финансите. Ние предупреждавахме, че това ще се случи още от 22 януари 2022 г. Казвахме многократно, че тегленето на дългове е капан за всяко правителство", посочи той.

 

С този проект за бюджет се вижда разликата между нас и тях, обобщи председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова. "Като част от екипите, които преговаряха по законодателната рамка ние приехме, че ще работим по определени приоритети и това са над 30 закона. Да, имаме спор с ПП-ДБ по няколко от законодателните техники, както и по логиката, но нямаме спор, че е нужно работещо народно събрание, което да взема решения и да излъчи правителство", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Нас много ни изненадва на фона на всички тези наши общи стратегии, вече днес темата е друга. Отново нашите колеги от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията и ГЕРБ да се разграничават от някакви модели, изтъкна тя. "Моделът ГЕРБ е нула мигранти, предвидливост и стабилност. Другият модел - миграция, дългове, инфлация. Кой модел предпочитат българите?", попита Десислава Атанасова.

 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени