Бойко Борисов: Милиарди долари за 6 месеца сме дали на Русия - затова са тези символни гласувания на ПП срещу въоръжаването (ВИДЕО)

Дейстително ли умишлено ние не сме си резервирали слотовете да разтоварим втечнения газ, възмутено попита бившият премиер

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Трябва да има редовно правителство, третият мандат трябва да отиде там, където ще има правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция в централата на партията. "Нито те (ПП, бел. ред.) ще се пречупят, нито ние", каза Борисов, имайки предвид, че първите два мандата ще отидат при ГЕРБ и ПП, но нито една от двете партии няма да подкрепи другата. 

Трябва да се говори с президента, всякакъв мандат - но да има правителство. Да се говори с партиите - какъв кабинет, с какъв мандат биха подкрепили. Егото трябва да изчезне, както при мене е изчезнало. Затова тези срещи трябва да се проведат при президента, подчерта Борисов. Какво ще кажем на избирателите, ако няма правителство? Група безотговорници се заяждат всеки ден. Тогава идва темата за президентска република. Искаме ли да изчезне парламентаризмът?! Аз лично не искам, продължи Борисов с уговорката, че това са негови разсъждения. 

Антикорупционна коалиция - ГЕРБ,БСП, ДПС, ДБ, БВ - приети в правна комисия и двата закона на ПП и на Министерския съвет. Огромна антикорупционна коалиция. Тук буди недоумение - ПП не участват в правна комисия по техния закон, а в комисията за МВР г-н Петков предлага да не се разглежда изобщо. Сиреч - основната им опорка в предизборната кампания я заличих с един замах, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 "Много съм щастлив, че ЕС и НАТО бяха подкрепени от огромно мнозинство. 177 "за" за Еврозоната. Четворна коалиция за европейското бъдеще на България. Военната помощ за Украйна - украинското знаме седи от първия ден в централата на ГЕРБ. Огромно мнозинство, огромна коалиция - 175 "за". Тук също буди недоумение, че само 44 депутата от ПП са го подкрепили. "Против" коалицията "Възраждане"-БСП, продължи Борисов.

Втората част на ескадрилата Ф-16, която ни дава право на участие с едно от най-модерното въоръжение, също огромна подкрепа. От ПП 33-ма от 53-ма подкрепят. И въпреки това коалицията е огромна. Против - Асен Василев. Хубава работа - този, който заплашваше с Магнитски всички. Много са ми интересни десните и демократичните, всички, които живееха с илюзията, че ПП е проамериканска партия. Разултатите от будят огромно недоумение", каза Бойко Борисов. 

Ако слезете долу, има апарат, ако искате да си купите кафе, ще сложите 2 лв., а ако днес сме в еврозоната, ще сложите 1 евро. Кафето ви ще поевтинее, защото курсът е по-евтин за България и ще е 1,97 лв. Това е към проф. Гечев, световният шампион по фалиране на банки и недостижим във всички банки оттук нататък, каза Борисов. Той изреди и още проекти, които са били подкрепени в комисии  като този за водите 
и компенсациите за битовите потребители.

"Интересно е кой се е въздържал - "борецът" с мафията Бойко Рашков, отцепникът Радостин Василев и депутатът Христов (Ицо Хазарт, бел. ред.)", поясни Десислава Атанасова. Ние не бързаме за избори, подчерта Бойко Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ коментира и машинното гласуване. "Да внесеш машините на Мадуро, да излиза на екрана, че дневникът е подправен. И затова Конституционният съд каза, че не вярват на машините. ДБ също не им вярва", поясни Борисов. "Нашите депутати вчера дадоха възможност на всички партии да направим всичко така, че да имаме доверие в машините. Питам сега, защо ходихме да купуваме машините на Мадуро? В България ай ти секторът е много развит. Защо държавата не пусна веднага един конкурс за производство на български машини? Веднага да се пусне конкурс, да се направи държавно предприятие, ако трябва. Ние казваме - въведохме машинното гласуване, но после други направиха глупости. Затова предложихме смесеното, докато не върнем доверието в машините, подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

"Как ще си дадем изборите без сигурност. Вие не можете да си защитите пощите, пенсионерите... ДБ и ние сме на едно и също мнение - докато върнем доверието в машините, да има и хартия. Отворен код, софтуеристите там, държавата да отговаря, да го направим като хората", каза лидерът на ГЕРБ.

 

 

"Ние милиарди долари за тези 6 месеца сме дали на Русия. Това е информация от НСИ. Но ги е страх да гласуват, защото всеки, който е блажил пръсти, руснаците бият през тях. Самата г-жа Нинова каза, че Кирил Петков е излъгал Зеленски, каза още Борисов. Дейстително ли умишлено в полза Гърция и Турция ние не сме си резервирали слотовете да разтоварим втечнения газ. Ние ще извадим на наша пресконференция, когато Делян Добрев каза "Днес резервирайте слотовете, защото струват маса пари". Как не ги е срам от това, което са причинили. А те си го и признават. А сега с кои очи искат и служебното правителство и бюджет да прави. Ако не са резервирани капацитетите, кой е виновен - трябва да се каже", поясни лидерът на ГЕРБ въздържанието на ПП на последните важни гласувания в парламента. 

 

Борисов потвърди новината, съобщена от бившия президент Росен Плевнелиев, че предстои среща между ПП и ГЕРБ. "Нямаме против да се срещнем на експретно ниво. Доколкото знам среща с ПП е уговаряна с Деси Атанасова, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев за вторник сутринта. Нито те ще се пречупят, нито ние. Това ме води към третия мандат. Ние ще предложим правителство, но е рисковано с първия мандат. Много е важно да знаем при кой третия мандат ще има шанс да се направи правителство. Хората се умориха", обясни бившият премиер.

 

"Зеленски има подкрепа от целия демократичен свят. Путин не може да се върне и да се предаде. Мръсна бомба е много страшно, който и да я пусне. Авария в "Запорожие" е най-кошмарния вариант да се разпръснат населението и войниците там. Запорожката АЕЦ украинците искат да я включат да пуснат тока, руснаците искат да вземат и да дръпнат енергията към Крим. И в това състояние да оставиш България без правителство е невъзможно. За да можем да сме ангажирани през зимата пред хората", заяви Борисов.

 

 На въпрос дали би седнал на разговор с ПП, след като излезе информацията за плана за ареста му, Борисов каза: "Става въпрос за живот, здравето и благоденствието на 7 млн. души. Бойко Рашков действа като след 9 септември, той друго не знае. Аз ревизирах моето отношение по тази тема. Моята съдба Господ ми я начерта - да имам прекрасна внучка. Ако се беше случило тогава, докато дъщеря ми беше бременна, пощада нямаше да има за никого. Бях се заклел в това, но Господ ми даде възможност и да прощавам с това прекрасно събитие. Колкото повече съумееме да омекотим и да извадим омразата, ще направим правителство". 

 

Според него 100% е вероятността да има редовно правителство. Ако не се намери формулата, ще трябва да отидем на президентска република. "Аз да държа кода като Божанов, готов съм веднага да ида на изборите. "4% надолу и 4% нагоре. Точно толкова се губят на социолозите", поясни Борисов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени