Бойко Борисов: Най-подготвен за премиер в такива кризи съм аз

Измишльотина е това, че министрите трябва да са експерти, добави лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: NOVA
"Ако погледнем кой е най-подготвен за премиер в такива кризи - това съм аз. Но за мое голямо съжаление и Румен Радев, и аз - едната част от българите не искат да изчегъртат нас, а друга - него. Можеше двама силни и опитни в кризата да се справят по-добре".  Това каза в студиото на NOVA лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
 
"Ако ние сме първи вече за трети път, не можем да държим стотици хиляди хора, гласували за нас, без да им дадем перспектива. Ако съм аз, това, което искат нашите избиратели - ще раздели държавата. Ако е партиен, след мен бих сложил Томислав Дончев - но и него няма да го възприемат, защото е обвързан с нас. Затова ще заложим на подобни хора от типа на Лозан Панов. Имам името в главата си - говорил съм с него и имам съгласието му, но има значение дали ще е той, или подобен на Лозан Панов човек. На този кандидат за премиер ще му дадем 100% правото да избере министри и да ги договори", обясни модела, по който ще подходят от ГЕРБ.  
 
Измишльотина е това, че министрите трябва да са експерти. Той може да е най-големият експерт, но когато партията, която го е сложила там, му казва да направи нещо, трябва или да го направи, или да не е министър. Аз гледах да слагам за експерти зам.-министри, защото там е експертизата, добави бившият премиер.
 
Престанете с ДПС (на въпрос дали ще търсим подкрепа освен ДПС, бел. ред.). Въпросът Ви е некоректен. Ние сме партия от ЕНП. Нашите естествени съюзници са ДБ и мандатоносителите на Кирил и Асен. Христо Иванов се фовогори с ДПС да им дадат най-важните комисии в миналия парламент. От кой сме обвинявани за връзки с ДПС? Аз когато имам какво да си кажа с ДПС, както в Кърджали, когато отидохме на кафе с Местан. Карадайъ и Пеевски са идвали при мен, за да обсъждаме неща за общините. Когато ми е трябвало да ми подкрепят бюджета, те са ни го подкрепили. Когато трябваше да купим самолетите, нито Атака, нито БСП щяха да ни подкрепят. Когато имаме разговор по теми с тях, разбира се, че ще се отзоват. Но в отминалия парламент с ДПС работеха Манолова, Дончева, Слави Трифонов и Хр. Иванов. Ако ми е нужна подкрепата им, ще се обърна към тях публично и прозрачно.
 
Аз ще им предложа само премиер и няма да поставям условия. Ако обаче не ни подкрепят, тогава за моята подкрепа аз ще им поставям условия. Първото условие ще бъде да постигнем 70% ваксинация. ЕК вчера ни казва, че възстановяването на българската икономика се отлага, заради ниската ваксинация и високите цени на енергията. Ние приложихме модел за сваляне на цените на енергията преди 3 седмици. Никой не ни потърси до ден днешен. Само трябва да са умни и работили, за да го направят това нещо. Когато Радев се бореше с мен обещаваше високи доходи и икономически растеж. Това обещаваха и Кирил и Асен. Вчера ЕК им заби шамар. Докато управлявах аз имахме най-ниските цени на тока и горивата в Европа и един от най-големите растежи на БВП. Сега те съсипаха всичко само за 7 месеца. Заради Румен Радев и неговата съсипана външна политика ще ни унижат и за Македония, коментира Бойко Борисов.
 
Не се кандидатирах за президент, защото има по-добри кандидати - Лозан Панов, професора Герджиков. Аз съм работник. Оставете ме на мира, да си гледам партията! Никога не ме е теглил този пост, сподели бившият премиер. И допълни: "Нито резиденция Калина с басейните му. Аз си имам партия и искам да работим в парламента. Ако Радев и проф. Герджиков бяха излезли на дебат, щяхте да видите разликата между тях. Единият ерудиран, умен, ректор на ректорите, а другият - разединител. Ходил съм на много дебати, с Бебо Гарвийски, със Станишев, припомни лидерът на ГЕРБ.
 
С Асен Василев не отидох на дебат, защото не ми е на нивото. Щях да му изпратя Делян Добрев - това му е нивото. Вчера Плевнелиев беше при мен и ми напомни, че идваха при мен за летището в Пловдив, а сега ще ми се прави на честен. Сега не излязох на дебат, защото не съм кандидат за премиер. Кандидатът на ПП за министър на транспорта е дарил 310 000 лева за кампанията им. Това е законно, но морално ли е. Затова винаги съм казвал, че най-опасни са престъпниците с бели якички. Даряваш 310 000 лв. и те правят министър, възмути се Бойко Борисов.
 
Румен Радев и компания убиха Севера и Северозапада, констатира Бойко Борисов. Магистралите Хемус, Русе-Търново и Ботевград-Видин са жизнено важни за тези региони. Инхаус процедурите са одобрени от ЕК и са абсолютно законни. Ако има нарушения, се носи отговорност. Нашата политическа воля е тези проекти да бъдат довършени до 2024 година. Не можем да сме сигурни, че са теглени милиони в чували, защото вече една седмица не сме видели нито едно доказателство. Както чакам доказателство и за това, че съм собственик на банка. Всяка фирма, която си е получила парите и има банкова гаранция, може да реши как ще си ги управлява. Само за месец правителството на Радев са изтеглили дълг 2,7 милиарда лева. След като ще изпълняват нашия бюджет, да напускат веднага, възмутено призова Бойко Борисов.
 
Нашият бюджет беше до актуализацията. Нали събираха много повече пари? Защо не промениха с актуализацията тавана на дълга? Всеки понеделник теглят по половин милиард лева. Къде отиват тези пари? Надявам се органите да го докажат. С кой морал те и за понеделник са заложили още половин милиард дълг? Нали има избори в неделя, ще има ново правителство. Нека то да реши. Добре е министърът на финансите да знае, че имаме подписани договори за над 6 милиарда евро с ЕБВР и СБ. Могат да ги изтеглят тях, добави лидерът на ГЕРБ.
 
Миналата събота говорех за машините, но искрено се надявах това да не е истина, коментира Борисов. ЦИК са почтени хора, но се изненадаха от това, което е станало - хаос. Дори машините за чужбина са изпратени, без да знаят. Бащата на всичко е Румен Радев. Хаосът в ЦИК е пълен. На 4-ма човека е дадена съдбата на изборите. ЦИК е сключила договори с тях. Ако ЦИК е бордът на директорите на една фирма, то тези 4-та са изпълнителните директори. Александър Кирков и Пламен Желязков създават кода. А братът на Александър Кирков - Петър Кирков, го сертифицира. Значи единият брат създава кода, а другия брат му го узаконява. Никой не знае какво е това. А другият - Тодор Цолов, съпругата му е служителка в шпицкомандата на Бойко Рашков в МВР - "Вътрешна сигурност". Четвъртият е съдружник на Атанас ШАрков, който беше съветник на Стефан Янев и Асен Василев. Нашите хора в ЦИК не са успели да се противопоставят, защото не са мнозинство. Тези хора може и да са почтени, но аз не бих оставил изборите на волята на двама братя. Ако не бяхме направили брифинг, нямаше това изобщо да стане тема, допълни бившият министър-председател.
 
Случаят със снимките е приключил за мен. Ще дойде време и за разследване и разкрития. Просто си търся един стар телефон. Като го намеря, ще кажа. Никога не говоря, поне да стане ясно нещо, разкри лидерът на ГЕРБ.

На нито една снимка мен ме няма. Носят парите, снимат ги и си ги взимат. За да мога да докажа, че това е така, трябва да си намеря телефона. Пускат на Радев вояйорството, за да разсеят вниманието от темите за ЦИК, за цените и т.н. Няма да кажа повече (какво има на този телефон), защото тези ще фалшифицират изборите. На предишните избори ГЕРБ вървеше първа с няколко процента до вечерта. После броиха 0,8% на машини вот, за да го изкарат повече от нас. Оказа се, че Слави Трифонов два-три дни по-рано си е записал обръщение като победител. Аз ще призная вота и да съм първи, и да съм последен. Похарчихме половин милиард за избори, а Хемус никога няма да се дострои.
 
Борисов отново обърна внимание на факта, че на нито една снимка него го няма заедно с постановката в шкафчетата. "Носят парите, снимат ги и си ги взимат. За да мога да докажа, че това е така, трябва да си намеря телефона. Пускат на Радев вояйорството, за да разсеят вниманието от темите за ЦИК, за цените и т.н. Няма да кажа повече (какво има на този телефон, бел. ред.), защото тези ще фалшифицират изборите. На предишните избори ГЕРБ вървеше първа с няколко процента до вечерта. После броиха 0,8% на машини вот, за да го изкарат повече от нас. Оказа се, че Слави Трифонов два-три дни по-рано си е записал обръщение като победител. Аз ще призная вота и да съм първи, и да съм последен. Похарчихме половин милиард за избори, а Хемус никога няма да се дострои, завърши лидерът на ГЕРБ.
 
 
 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени