Бойко Борисов: Не искам да си представя какво би станало, ако аз бях арестувал Станишев (НА ЖИВО)

Разни Христовци, Атнасовци, които разбиват правовата държава, основните й системи

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

Внушават се неверни неща, които поставят под риск цялата система на финансите. Това каза в началото на пресконференцията в централата на ГЕРБ бившият финансов министър Владислав Горанов.  В МФ постъпва сигнал от съдружници на г-н Божков през 2019 г., че не се плащат всички дължими данъъци и такси. Аз като финансов министър по това време насочвам този сигнал до АДФИ, за да установи фактите. На 28 януари първите данни са налице и АДФИ излиза. Тогава имаше и пресконференция на директора на АДФИ. Този доклад се намира в архивите на АДФИ и МФ, добави Горанов.

 

За втория доклад Асен Василев възлага нова инспекция на АДФИ. Опитът на висши държавни ръководители, членове на изпълнителната власт по незаконен начин да се разправят с политическата опозиция не са допустими. Това заяви още бившият финансов министър.

 

Преди да стигнем до политическите оценки, нека поговорим още по технологията, защото е важна, каза Томислав Дончев. Ако арест на лидера на опозицията е по свидетелства на присъстващи разпореден от министър-председателя, това е показател за авторитарни тенденции. 

 

Погледнете показанията на Кирил Петков, който циркулира в медиите. Там се навързват несъвместими неща. Да накараш АДФИ да проверява Агенцията за одит на европейските средства. Това е като да се срешеш с четка за зъби - не, че не е възможно, но е неудобно. Част от казаното от Кирил Петков не отговаря на истината, меко казано. Например, че 90 % от търговете били с един участник. Това е глупост, възмути се Дончев.

 

Един вече съществуващ доклад се посуква с несъществуващ доклад и като резултат министър-председателят и министър на вътрешните работи се решават да арестуват лидера на опозицията. 

 

Щетите върху институциите и щетите върху правото, като част от правата на човек. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 


Очевидно не живеем в правова държава след като по улиците няма тълпи от правозащитници, след това, което беше направено от Рашковото МВР. Как е възможно Рашковото МВР да разпространява напълно неверни прессъобщения - за 120 случая на кражби на евросредства, за претърсвания на много адреси. 

 

Това аматьорско правителство начело с Кирил Петков и Бойко Рашков, участва и Асен василев с цялата стъкмистика, която е направил с докладите. Българите оцениха тези действия - 60 % от българите оцениха провала на Рашковото МВР.

 

В кашата от твърдения и пресконференции, които се проведоха през последната седмица, много неща, които бяха наяве не се видяха. Това каза Тома Биков. По разпореждане на министър-председателя беше арестуван лидера на най-голямата опозиционна партия. Те дължат отговор за това ко носи отговорност за това, което се случи. То поставя под съмнение дали България е правова държава и поставя въпроса дали България е европейска държава, защото в ЕС няма други освен правови държави. И това поставя под въпрос европейската перспектива.

 

След миналия ччетвъртък всеки може да арестува всеки, казвайки, че е свидетел на нещо, което не есвидетел. 

Въ втроник тук беше посланика на Украйна и ние дадохме пълна подкрепа за Украйна. И казахме, че ако правителството внесе такова искане в парламента, ние ще я подкрепим. След това потвърдихме този ангажимент и пред президента Порошенко. Искам да кажа, че по тази тема влезе ли в парламента ние ще ги подкрепим. Нашата евроатлантическа линия е непоколебима. За разлика от разни Христовци, Атанасовци, които разбиват правовата държава, основните й системи. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Не искам да си представя какво би станало, ако аз бях арестувал Станишев. Помните ли, когато беше се загубил един секретен доклад - аз отидох в съда като свидетел, за да обясня, че при подписване на милиони документи, може да се случи подобен пропуск. А сегашният премиер е свидетел на човек, санкциониран по списъка "Магнитски". Ако нашата правосъдна система и нямаме доверие, Департамента какво казва, финансовия. 

Това правителство не става - сега се готвят да откранат зърното, откраднаха газа. Значи тези хора не се шегуват - Асен Василев ги заплаши.

 

Толкова беше изненадващ този арест, свариха ме на масата, с децата. Претършуваха всичко, започнаха от кухнята - дивани, чини, тенджери. Оттам по двора - всичко пред детето се случва. Оттам, където спя - дрехи, чорапи. Никога не съм имал златни кюлчета, никога. Никога Горанов не ми е донасял пари, никога, закле се лидерът на ГЕРБ.

 

Оттам, пак през двора в по-високата къща - от гаража, мазетата, по етажите, до таванското, надолу, пак в двора. И не могат да намерят нещо да покажат, тефтери, каквото имаше - всичко. И накрая подписват протокол за изземване и претърсване. И пишат - не се намират, не се намират, не се намират. Двадесет души, всичко живо тършува. Взели поемни лица от Симеоново, курсанти. Аз треперех да не ми подхвърлят нещо, възмути се Борисов. 

 

И аз го ударих на молба - да пуснат колата и да ме арестуват, за да не стане бой, в демократичната държава. Приемам, че изпълняват заповеди, но пред детето не трябваше да правят тези работи. Причината е ясна - тези доклади, всичко това е от месеци. От коалицията ми казаха, че когато Петков им казал, че така или иначе ще се ходи на избори, арестът му трябвал за предизборната кампания - "Виждате ли, аз арестувах Бойко". 24 часа не дойде един човек да ме разпита, а уж беше по неотложност. 

 

Тотална щета във всяка една сфера и по половин милиард заеми всяка седмица. Три пъти по-високи лихви плащат българите. Една сфера кажете, в която сте видели подобрение - битова престъпност, кражби, убийства.  И казват - трябва да те арестуваме. Аз чух как на ръководещият операцията му казаха в телефона - "Изведете го пред медиите с белезници". И Канна Рачева отвън. Това е цялата работа - да ни развеждат като маймуни. 

 

На въпрос за замесването на две български европрокурорки, Тодора Георгиева е била изпратена по ваше време в Европейската прокуратура, Борисов каза, че ние никога не сме се месили в този избор. 

 

Благодаря на Манфред Вебер и на колегите за декларацията в ЕП. Мисията, която беше на двамата евродепутати - тя не е приятелско посещение. Европейската практика е, когато един сериозен човек говори, той трябва да е убеден с очите си. Те не могат да ни дадат защита така, както го правят българските управници, каза Борисов. 

 

Мина една година, откакто не сме във властта - къде са милиардите, които уж се крадели, попита риторично лидерът на ГЕРБ. 

Ние в момента имаме същата ситуация като в Русия - Путин и Навални. Айде 8 години, айде 9 години. Важното е да не им пречим да крадат газ, да продават житото. Те могат да крадат, когато ние сме в арестите. Никога, по никакъв начин нито евро, нито долар, нито левове. Заклевам се във внуците си, че никога никой не ми е носил пари, заяви Борисов. 

Докато не се накрадат, не се налапат, няма да се разпаднат. Вие виждате - на Христо Иванов партията му се сцепи, младежите на ДСБ избягаха, коментира Борисов. Целта им беше да материализират манипулациите със симките на пари и кюлчета в Бояна, каза Борисов. 




 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени