Бойко Борисов: Няма да останем в тъмната страна на Евразия, няма да допуснем путинизация (НА ЖИВО)

ГЕРБ ще подкрепи френското предложение за Северна Македония

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

ГЕРБ коментира на извънреден брифинг кризата, обхванала държавата и парламентаризма. Лидерът на основната опозиционна партия направи безпощаден анализ за разпада на управлението. "Свидетели сме на един страхлив премиер. Както обещах в събота, запознахме с текстовете от проекта на решение на Съвета на ЕС и преговорната рамка за РСМ и Албания. И трябва да ви кажа, че текстът е действително много добър. В него са включени всички опасения и страхове,  и това, което касае България. Аз вярвам на президента Макрон, вярвам и на ЕК. До този момент всичко, което се е случило като добро за България, е благодарение на ЕС", заяви Бойко Борисов.

 

"Аз се наслушах вчера на смелчаци. Премиерът и управляващото мнозинство взимат тежки и непопулярни решения. Когато се отстоява принципът, а той е, че в момента Европа, Западът, НАТО искат разширяването на Западните Балкани... И действително не мога да си представя как премиерът казва, че не е чел най-важната тема за България. А вчера отново излъга, че ще отиде на съвет, ще обвини ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от Министерски съвет в парламента. Защо е този  страх?! Нали е много смел, от кого се страхува?", попита лидерът на ГЕРБ.

 

"За разлика от него не сме толкова смели, но знаем да си гледаме работата и да си пазим партньорите. И тук съм съгласен с президента Радев, че френското председателство е дало най-добрата рамка и е поело пълния контрол в лицето на ЕК по изпълнението на всички точки по всяка една тема", отбеляза още той.

 

Борисов разкритикува "отново тези, които хвалят това правителство": "Нищо не е надградено за 6 месеца в отношенията с РСМ. Нула! Всичко е нула! Председателството може да не удовлетворява и двете страни, но е крачка напред в разширяването на Западните Балкани. Протоколът даже не е подписан. Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи, че ГЕРБ му пречат на честното "лъжливо" момче. И който не е с него, е мафия".

 

"Какво предателство има в това да накараш двата народа да са в една общност? Младите поколения вместо да се бият по социалните мрежи, да се прегръщат. За какви Балкани, за каква Европа говорим? Защо не ми направите и на мен едно аутокю да си говорим някой път... Сега разбирам, че е свикана днеска Комисията по външни въпроси в 15 ч. едновременно със заседанието на Министерски съвет. Тия определено се страхуват! Но защо лъжат, че друг име е виновен?!", коментира Борисов.

 

Ако Кирил Петков е такъв смелчак, какъвто се прави, да знае, че ще има 59 гласа за подкрепа по темата за РСМ. "Няма да останем в тъмната страна на Евразия, няма да допуснем путинизация. В събота дадох 5-6 неща, които ако се изпълнят, ще бъдем най-проатлантическата страна, първи дадохме най-много пари за евроатлантизма. 

 

"Разчитам на вас! Този, който ми вярва, да тръгне след мен. Аз съм убеден, че ще убедим хората, които тръгват след нас, че това е вярното решение", заяви Бойко Борисов.

 

"С днешното решение, с тази мощ зад мен ние искаме да му свършим работата на Петков. Защото ние вярваме в това. Ще обясним на нашите хора в страната защо сме взели това решение. Трябва да решим въпроса с Македония преди довечера. Защото този човек е лъжец, измамник, както го обявиха неговите предишни партньори. Даваме му възможност да отиде в Брюксел и да покаже каква евроатлантическа държава сме. Знаем, че ще ни хулят - както хулиха Желю Желев, когато призна Македония. Но после всички казаха "Мъдро решение". След време ще кажат същото и за вас. Това ви го обещавам", категоричен бе Бойко Борисов.

 

На въпрос как ще гласува днес ГЕРБ, лидерът на партията припомни, че Нинова и БСП са му искали 7 вота на недоверие, докато ГЕРБ е управлявала. "Но ние не сме ги нарекли "мафия". Вижте каква ликвидност дават пазарите,за една седмица какво става с бензина, с нафтата. Излиза Петков и казва, че с 4 % с ее дигнала държавата. Ама тя беше 1 година затворена държавата, а другите държави са с 10 % ръст". 

 

 

 

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени