Бойко Борисов: Отчаян съм от състоянието на държавата! (ВИДЕО)

Да се смирим една година, да си измъкнем държавата заедно и после да си напомняме каквото искаме, призова отново той

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Zonanews

Отчаян съм от състоянието на държавата, заяви по време на пресконференция в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И добави, че има опасност да бъдем "отвързани" от Румъния за Шенген.

 

"Партията на Промяната и "Да България" казват, че искат да направят правителство на втория мандат. Молбата ми е вие да ги попитате да назоват поименно с кого. Ако е от ГЕРБ, да седнем на лидерска среща и да се разберем, ако е с "всички други" - задкулисието работи, посочи той.

 

И призова: "Да се смирим една година, да си измъкнем държавата заедно и после да си напомняме каквото искаме". "Аз няма да съм премиер! ГЕРБ има подготвени кадри за премиер. За 600 000 подкрепили ГЕРБ и за другите 600 000 подкрепили ПП-ДБ сме длъжни да създадем коалиционно правителство. Аз им оставих държава с фискален резерв, заедно с Хърватия влязохме в чакалнята на Еврозоната и на Шенген. А след две години какво имаме - Румъния се стреми да се откъсне от нас за Шенген, а Хърватия е в Шенген. Как да не съм отчаян", каза бившият премиер. Ще предложим кабинет, когато чуем отговора на ПП - ДБ, увери  той.

 

"Внимателно изслушахме това, което каза партията на "Промяната". Разбираме, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат. Тъй като обратното броене вече започна, а дните са малко, аз чрез вас искам да помолите да уточним един въпрос, на който аз и нашият ръководен отговор ще ви дадем отговор. Но много е важно да знаем, а и обществото да знае, какъв е отговорът на колегите от ПП-ДБ. Нашият прочит на всичко, което имаме до момента от срещите на лидерите с партиите, от това, което чух като декларации в парламента, от това, което видяхме като климат в парламента, обидите, яростта, подмятанията между партиите, не ми дава отговор и за това чрез вас молим за него ПП-ДБ казват, че във втория мандат искат да направят правителство с подкрепата на кой? Молбата ми е, когато ги питате, да назоват с кой", обяви Борисов.

 

 

"Да кажат дали очакват подкрепа от ГЕРБ или не очакват. Очакват ли да ги подкрепи ДПС, или не? ИТН? Възраждане? БСП? Просто да кажат под "всички" кого разбират. Ако няма задкулисие, което в момента да преговаря, отговорът на този въпрос би бил много интересен. От този въпрос излиза кой ще прави кворума в парламента, кой ще защитава приоритетите на министрите", продължи бившият министър-председател.

 

"Вариант А - очакваме подкрепа на ГЕРБ. Ако очакват, да седнем на една лидерска среща тези дни и да се разберем в какво се изразява. Ако е да натиснем веднъж копчето, добре. А след това? Представяте ли си да отидат да арестуват Слави Трифонов и аз да науча това от медиите?! С какъв механизъм ние ще спрем това? Какъв ще е механизмът на управление и контрол", попита лидерът на ГЕРБ.

 

"Ако имат договорка с други партии, ние тогава в рамките на първия мандат ще предложим абсолютно същото, което те предлагат. При нас обаче рискът е да мине", разкри Борисов.

 

"Делян да ме извинява като моя вътрешна опозиция, но то не е продуктивно. Ако те не посочат и остават да виси този въпрос, след като знаем този отговор, ние ще продължим и ще кажем какво ще правим", обясни той.

 

По думите му ако се търси подкрепа само от ГЕРБ, това е един разговор. Ако се търси подкрепа от всички партии, това е съвсем друг разговор и задкулисието работи. "Считаме, че заради избирателите на тези две партии, това би било най-устойчивото и най-доброто", уточни лидерът на ГЕРБ.

 

"Ние сме длъжни да предложим кабинет, след като хората два пъти ни избират на първо място. Когато чуем ясен отговор, тогава ще вземем решение", отговори на журналистически въпрос Борисов.

 

"Има прекрасно време за самоконтрол и контрол между двете големи партии. Едно такова правителство - това е истински шанс и в борбата с корупцията. Чакаме този отговор и ако можем да го получим чрез вас, оттам нататък и хората в България, това ще отговори вече на техните истински желания", добави той и уточни: "Ако не получим отговор, значи задкулисието при тях работи".

 

"Ако получим отговор, ще отидем на лидерски разговор, за да ни обяснят как го виждат като механизъм на работа. От година казвам, че тези разговори трябва да се направят преди раздаването на мандата. Приемаме, че с нашия мандат не се случва нищо. Ако и при тях се случи същото, отиваме на трети мандат и след това заминаваме на избори", каза Борисов.

 

"Притеснявам се, защото знам реалните параметри на държавата през последните две години", коментира лидерът на ГЕРБ на въпрос защо се притеснява да направи правителство, което да мине в пленарна зала с гласовете на другите партии.

 

"Има прекрасно време за самоконтрол и контрол между двете големи партии. Едно такова правителство - това е истински шанс и в борбата с корупцията. Чакаме този отговор и ако можем да го получим чрез вас, оттам нататък и хората в България, това ще отговори вече на техните истински желания", добави той и уточни: "Ако не получим отговор, значи задкулисието при тях работи".

 

И възмутено попита: "Честно ли ще е един да поеме вината? А те през цялото време да се упражняват върху нас".

 

"Нито един еврофонд не работи, няма План за възстановяване, изхарчени или депозирани парите от Плана за възстановяване за пенсии... Как да не се притеснявам. И още повече вместо да съм там и аз да си понеса с моя опит управлението, ние ще им угодим, за да може - какво да се случи?! Айде, стига. Отговорността е на всички. Айде да се смирим за една година", призова Борисов.

 

"Не. С никой, никога по тази тема", отговори той, запитан дали "главата на Гешев" е била залог на преговорите. "Ние не го правим. Нашата тема не е Иван Гешев - нашата тема е да има механизъм за разследване", обясни бившият премиер.

 

"Не е възможно да съм кандидат за премиер. Три пъти е достатъчно да бъда. Имаме достатъчно подготвени хора", каза още той.

 

"Колкото и да им обяснявате, че са "добри", те не са "добри". Но 600 хиляди са гласували за тях", завърши Борисов.

 

 

Още от "Политика"

От днес България официално е в предизборна кампания

В изборите за НС ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, а в изборите за ЕП ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени