Бойко Борисов: Оттегляме Красимир Ципов като председател на ЦИК (НА ЖИВО)

Сговорът се ясно видя тук, коментира Борисов

Извънреден брифинг на Борисов за ЦИК
Извънреден брифинг на Борисов за ЦИК

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов дава брифинг в централата на партията по казуса с ЦИК и предсрочните парламентарни избори. Той честити днешния празник. "Позволете ми първо да честитя един от най-хубавите български празници - на храбростта. Ние бяхме храбри и затова понасяме и доста удари. Но не случайно на днешния празник иконата е как се пробожда многоглавата ламя", заяви Бойко Борисов в началото на брифинга.

 

Красимир Ципов заяви на свой ред, коментирайки казуса "ЦИК": "След като разсъждавах в късния следобед на вчерашния ден си позволих да помоля вечерта премиера тази сутрин рано да свикаме заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, за да анализираме така създадената ситуация. Вчера за пореден път видяхме как всички други бягат от отговорност. Само ние предложихме кандидатура на ЦИК, защото е важно изборният процес да протече нормално. Отиваме на предсрочен вот. Пред ръководството на ГЕРБ изразих своята готовност да поема ЦИК. Имам 15 години експертен опит, изцяло с нормотворческа дейност. Помолих Борисов да обсъдим дали да не оттегля кандидатурата си. Не смятам, че трябва месеци наред на нас да ни приписват всичко".

 

Борисов каза, че ГЕРБ ще оттегли Красимир Ципов като председател на ЦИК. "Натрупал съм доста опит и лесно разчитам действията на опонентите си. Оттегляме Ципов, но не защото се страхуваме. Видях вчера как се споглеждат другите партии и как са се договорили. Да не забравяме, че ние протестираме пред КС за ИК. Защо не ни дадоха председателски пост в НС, в нито една комисия.? Но пък дадоха ЦИК на Ципов. Сговорът се ясно видя тук. Кое налага на 11 юли да са изборите? Вече месец и половина слушаме само как Борисов управлявал, ето вчера удължихме мерките. Но аз очаквах след като БСП върнат мандата, служебният кабинет веднага да поеме. Нали Радев бил готов. Утре и вдругиден има Европейски съвет, на него ще ходя аз - вместо служебният премиер или президента. И ще нося отговорност".

Вчера в НС пак имаше циркове, викаха оставка на председателката, направиха комисия, за да притоплят стари теми, допълни Борисов. "А къде им е Планът за възстановяване на мнозинството? Защо не говорят по другите важни теми. Опитват се да скрият некомпетентността си, затова пак заговориха за чекмеджета. Но хората очакват решения, с компромати няма как да ни бият. Няма да ни уплашат от Дубай, ударихме контрабандата, черния бизнес. Парламентът си отива с провал. Искат да вдигат парите в различни сектори, но не казват откъде ще дойдат средствата. С предизборна цел е всичко.

Радев да си назначи ЦИК, който да изпълнява приетия от мнозинството ИК. С мълчаливия си престъпен сговор те ни вкараха в капан. Тръгнали да управляват, а не излъчват шеф на комисията. В ЦИК решенията си взимат с 2/3. Както се уплашиха да направят кабинет, така се уплашиха и за ЦИК. Очаквам днес отговори на поставените от мен въпроси. И за ЦИК, и за Европейския съвет", подробно коментира премиерът в оставка.

Бойко Борисов каза, че Радев вкарва ГЕРБ в парадоксална ситуация, за да може Мая Манолова и останалите да ползват парламента за трибуна максимално дълго. "Аз да ходя на Съвета, при положение, че служебен кабинет след няколко дни поема властта. С нежелание ще отида. Ние вчера внесохме жалба в КС. И когато утре излезем и ги критикуваме за изборния закон, те ще кажат - имате си председател Красимир Ципов, обърнете се към него. А те всъщност имат мнозинство, решенията в комисията се взимат с 2/3. Предстоят тежки решения за машините, за договорите, обществените поръчки. Искат Ципов да поеме негативите", добави Борисов.

Борисов коментира и цирковете на Мая Манолова в т.н. "Комисия по ревизията": "Единственият начин да прикрият некомпетентността си  - притоплят стари манджи. Илчовски не го познавам. Очаквах за месец и половина да чуя нещо за управление. Чух само как ще носят документи на президента да разследва. Платили са на още "кошаревски" свидетели сигурно".

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени