Бойко Борисов: Първият, който нарече Путин "агресор" в България, бях аз (НА ЖИВО)

3-4 дни външният министър на Украйна г-н Кулеба се въртя тук като сираче, той счита, че нашият премиер не е сериозен, че е лицемерен, добави Борисов

Пресконференция на ГЕРБ
Пресконференция на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Първият, който нарече Путин "агресор" в България, бях аз. Няма как другояче да наречеш човек, който със самолети, оръдия напада цивилни обекти в независима държава. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ. 

 

"Повод за брифинга ни днес ми дава един пост на г-н Кирил Петков. За едни разделителни червени линии пише той. То вече всичко е червено. Така че не виждам как на фона на червеното, червените линии се виждат. Много пъти го прочетох, за да разбера какво ни казва. Опитах се да синтезирам с цитати това, което той ни казва". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на пост на премиера Кирил Петков в социалните мрежи.

Г-н Петков казва, че не знаят дали да минат през червените линии на коалиционните партньори. Но има хора, които умират вследствие на тези чуденици. Това го казва Кулеба в коридора на парламента. Петков казва, че трябва да имаме единна позиция, според премиера е време да загърбим политическото говорене и червените линии, и ултиматумите. И аз задавам въпрос защо днес не влезе в парламента нито едно решение - нито на ПП, нито на ДБ, нито на ГЕРБ, каза Борисов. 

 

"Къде сме ние. В момента България оказва помощ на над 90 хиляди украински жени и деца, които са принудени да напуснат домовете и близките си заради руския агресор. Как му отговаря министъра на туризма, както той го нарича "моя министър": Три месеца хуманност към украинците стигат. След 31 май държавната подкрепа към бежанците трябва да приключи. Проявихме три месеца хуманност и разбиране, след което тези хора трябва да излязат на пазара на труда и да плащат квартира", прочете Борисов поста на Петков. И коментира: "Чудесно. Само че идва туристически сезон и къде и как ще отидат тези хора на квартира – никой не го интересува. Не е интересно. В същото време Петков казва, че България помага на Украйна с хуманитарна помощ".

 

По думите на експремиера 3-4 дни министъра на външните работи на Украйна г-н Кулеба се е "въртял като сираче из парламента". "Той отговаря на премиера:"Да, важно е по време на война да има жилетки. Но хора, нека да бъдем сериозни". Тоест той смята,ч е премиера не е сериозен. "Ако имаш бронежилетка, без оръжие – си обречен. По този начин, от ваша гледна точка, вие искате да умрем защитени". Това го казва вторият човек в Украйна след премиера", подчерта Борисов.

Христо Иванов, който беше наричан безгръбначен и наведен от трибуната, каза, че няма да приемем последното натикване на тази тема. Ама как така няма да приемаш г-н Иванов, то е факт, посочи Борисов.

След нападението на Путин над Украйна няма друг начин да бъде спиран Путин, каза Борисов в коментар на изнесената от Христо Гаджев информация, че за последните два месеца са изнесени над три пъти повече оръжие. 

 

Той заяви, че в същото време тези хубавци си гласуваха 10 дни ваканции. Отидоха да си почиват със скъпи, платени от данъкоплатците нови БМВ, 7 серия, вече и джипките не им харесват, каза Борисов.

 

Аз бях първият, който нарече Путин агресор, защото той нахлу в чужда държава с танкове и оръжия, и ракети и убива хора, има жертви, заяви Борисов. Украинският външен министър нарече българските управляващи "лицемерни". Днес председателят на ЕП Шарл Мишел е в Украйна, преди седмица там беше Урсула фон дер Лайен.

 

Вие мигате с мигличките там, скрити зад гърба на Кулеба, и ходите да хвърляте червена боя. Защо се унижавате? Изброих всички демократични държави, които вече са дали помощ, в т.ч. нашите съседи. Г-жа Нинова е много по-мъж. Тя е казала, че няма да се подпише за износ на оръжие за Украйна, та ако ще да я сменят. Докато Христо Иванов търси коалиционни съвети. Убеден съм, че оръжие се изнася, заяви бившият премиер. 

 
Народният представител Христо Гаджев разкри, че е получил отговор от министъра на икономиката на въпрос колко разрешения за оръжие и стоки с двойна употреба за издадени. За 2 месеца Нинова е утроила износа на оръжие.

 

Народният представител Десислава Трифонова подчерта, че са получили отговор от Даниел Лорер за договора за електрическите автомобили. "Ясно е защо не ни го предоставят. Личи далавера за 40 млн. лева. Нарушават закона за инвестициите и европейски правила. По отношение Gemcorp беше публикувана информацията. И нещата стават все по-неясни. Тя е инвестирала пари в руска компания близка до съветник на Путин", каза тя като се позова на разследване на сайта BIRD.
 
"11 офшорки с името Gemcorps има на Кайманските острови. Компанията е на загуба в последните две-три години, по данни от Великобритания. Всичко минава на Кайманите и ние не можем да проследим капиталите. Те могат да добавят още теми към меморандума без да подписват никакви допълнителни договори. Откога писмото за намерение създава права. Тези хора нямат никакъв опит с енергетика. По какъв начин те ще обучават наши хора в агенцията за ядрено регулиране и ще имат достъп до класифицирана информация", добави тя. 
 
Чудим се защо НС не гледа по същество, защо пенсионерите чакат 3 дни да им се изпатят пенсиите, защо НС не гледа облекчителни мерки за бизнеса, тока, горивата. Това каза бившият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев. "Показваме нагледно графика как изглеждат горивата в България и в няколко европейски държави. Над 3 лв. минава дизела в България. Знае ли той, че транспортирането на стоки се осъществява благодарение на дизеловото гориво. Цените на стоките вървят нагоре", разясни той. 
 
Цените нарастват като великденски козунак, обобщи Борисов.
 
"Собственик на батерии на солари е именно г-н Табутов, депутат от управляващата коалиция. Днес удължиха времето за да гласуват своите лобистки интереси. Лобизъм, батерии, корупция – трите думи, които описват управлението на Кирил Петков", подчерта бившият премиер.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени