Бойко Борисов: Политически Европа все още ни желае в еврозоната, но ние трябва да демонстрираме чрез бюджета, че ще овладем инфлацията (ВИДЕО)

Кирил Ананиев добави, че държавата фалира

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

"Най-възрастният и от най-голямата парламентарна група е излъчен за председател на парламента. Това е нормално. МФ даде брифинг с трите варианта на бюджета, МО прати заявки, Плана за възстановяване - това са няколко най-общи тези на държавата", каза на пресконференция в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Много ми се иска есенцията от това, колегите да ви го предадат, добави той.

 

Крили Ананиев заяви, че държавата фалира. МФ представи проектобюджета за 2023 6,6 % от БВП - това са 11 млрд. 600 млн. С 5 млрд. 300 млн. лв. се влошава дефицитът. Предлагат да теглим нов дълг от 16 млрд. лева. Кой ще даде на страната такъв заем при това ниско доверие.

 

МФ е заложило 6,4 % прогнозна инфлация. Не е предвидено увеличение на минималната заплата. И всичко това е резултат от неадекватното управление на финансите от Асен Василев, който по мое мнение е най-слабият министър на финансите за последните 30 години. 

 

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев каза, че изборът на председател на НС не е да му се радваме, а заради възможността да се изберат парламентарните комисии. "Една от възможностите ни през следващите години е да използваме европейското финансиране. Внасяме проект за решение на НС, с което задължаваме слежубното правителство да внесе всички необходими проектозакони, за да се възползваме от европейските средства. Един от шансовете, една от възможностите за подобряване на макроикономическите показатели е тези пари веднага да се влеят в българската икономика. Каквото зависи от нашата парламентарна група ще го сторим", увери Дончев. 


Делян Добрев каза, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще внесе поредица от мерки в НС. Първата мярка е за компенсация на тока за бизнеса, предлагаме да продължи и през 2023 г. Втората мярка е за компенсацията на тока за битовите абонати. "Видяхме вчера едно много объркано объснение от министъра на енергетиката. Почти всички домакинства ще надскочат тези две нива, които той посочи. Ще предложим да се замрази либерализирането на пазара на ток за домакинствата до 1 януари 2026 г.", подчерта бившият енергиен министър. 

 

Той заяви, че ще предложат започването на процедура за осигуряване лицензирането на неруско ядрено гориво. Добрев подчерта, че нито една от тези 7 мерки, които ще предложат не е свързана с харчене на публични пари. 

 

В сферата на сигурността и отбраната народният представител Христо Гаджев коментира, че трябва да бъде разгледан и одобрен проекта за придобиването на нови 8 изтребителя F-16. "Втората основна задача е приемането на проекта за инвестиционни разходи за модернизация на армията - имаме внесен най-накрая такъв проект, за да се отпуши модернизацията на армията", добави Гаджев. Той подчерта, че третият проект е за предоставянето на военна помощ на Украйна. 

 

"Нужни са мерки, изцяло насочени към бизнеса. Незабавно с Турция трябва да се подобрят отношенията за овладяване на мигрантската криза. На мене ми се подиграваха, че по народному казваха, че има мазнинка. А сега отиваме към 16 млрд. лв. дълг. Рецесията е огромна. 0,1% е прогнозата на БНБ за БВП. Това означава, че държавата фалира. Изборите минаха. Но много вероятно е да се зададат нови. Вместо да решаваме проблеми, ние ще гасим пожара с бензин. Трябва да вкараме непопулистки бюджет.  По Плана за възстановяване трябва да се знае дали е отворен още той. Ако е така, ние последни ще си получаваме пари. Което означава, че тези пари, записани като аванс, може да не дойдат до декември. И тогава дефицитът да стане още по-голям", каза Борисов. 

 

"Ние трябва чрез бюджета трябва да докажем, че ще овладеем инфлацията. По тези проблеми трябва да търсим в парламента единство", обясни бившият премиер. 

 

И добави:

Колегите (от ПП, бел. ред.) да не се сърдят, че са загубили изборите - при демокрацията е така. Това което са сътворили сега да седнат и да го поправят с нас. Иначе катастрофата напролет ще е огромна. С тези числа ние еврозона не може да видим. Политически Европа все още ни желае в еврозоната, но ние трябва да демонстрираме чрез бюджета, че ще овладем инфлацията", категорично заяви лидерът на ГЕРБ.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени