Бойко Борисов: Правителството на Кирил Петков обслужва агресора Путин! Страшни схемаджии, това са "мислители", които нямат равни! (НА ЖИВО)

Играят си с населението и икономиката и затъват все по-дълбоко, заяви лидерът на ГЕРБ

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

ГЕРБ дава извънреден брифинг с нови разкрития за далаверите на правителството на Кирил Петков в енергетиката. Лидерът на партията Бойко Борисов отбеляза, че ГЕРБ ще продължават да дават информация, каквато е ролята на опозицията. Той цитира Кирил Петков, който вчера заяви, че е закупен капацитетът газ и добави: "Не знам кой ги съветва да участват в толкова предавания едновременно и да имат толкова различни изводи и коментари".

 

Борисов цитира думите на премиера, който нарече предаването на Цънцарова "шоу" и заяви: "Цялата програма на промяната са в думите на господин Петков: Вярвам, че цялата държава е един разпределител на пари - взимаме от едни хора и даваме от едни хора".

 

Бойко Борисов направи  паралел между изказвания на Кирил Петков и Христо Иванов на 29 януари, в които твърденията на двамата са в пълно противоречие.  "Петков се самопрогърмя десетина пъти с неговия министър Александър Николов, който дава интервю в съседна стая на същата телевизия", отново цитира той думи на премиера относно цените на газа и ситуацията в "Булгаргаз".

 

Бойко Борисов на брифинг на ГЕРБ
Бойко Борисов на брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook



"Нали  имаше прозрачност, най-младите, най-добрите, най-образованите. Трябва ли заради историята на един човек да се изключват компании, които работят и са компетентни. Защо тогава е нужна КПКОНПИ? Защото го правят те. Тези въпроси не се задават, заяви лидерът на ГЕРБ.

 

"Продължавам с министър Николов (Александър Николов, бел. ред.). "Не е работа на държавата да се меси в корпоративни дейности. Защо е тогава ДАНС? Защо е ГДБОП? ГДНП? Да арестуват опозиция - това видяхме, че могат да го правят", каза Борисов. 

 

"И не е вярно, че купуваме руски газ на по-високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямахме количества?! Този човек очевидно е паднал от Луната. Този човек трябва да говори какво ще става с шистовия газ, с проучванията на българските залежи. Той си говори все едно няма никакъв газ", заяви още Борисов.

 

Делян Добрев показа публикации на два сайта, които разкриват, че компанията МЕТ е подставено лице на руските интереси и на "Газпром". Става дума за "Медиапул" - публикация от 2019 г., и Клуб Z от началото на 2021 г. "Според изтеклите корпоративни документи в аферата Offshore Leaks зад тази фирма стоят руски лица или руски държавни компании", заяви Делян Добре, цитирайки Клуб Z. 

 

Цената на природния газ, показана на брифинга на ГЕРБ
Цената на природния газ, показана на брифинга на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Борисов иронизира Медиапул и препоръча "техните хора" Христо Иванов и Мирчев отново да прочетат статията, за да разберат в "каква далавера участват" и как обслужват агресора Путин. . "И те всеки ден затъват все по-дълбоко с изказванията си", заяви той.

 

Върви страшна манипулация за цените на газа, заяви Делян Добрев. И показа калкулация какво би се случило по стария договор и по стария ред на плащане, и какво ще се случи сега с посредниците. "Средната цена от Азербайджан и руския газ е 134,90, което е реално намаление, защото цената в момента е 143. С посредниците обаче цената става 182,55 лв.", обяви той. 

 

Гръцкият "Булгаргаз" - ДЕПА - продава на българския "Булгаргаз" руски газ. Крайният резултат е, че ние пак си купуваме руски газ, но на по-висока цена и чрез посредници, разкри той. А за "Мед" вашите разследвания твърдят, че е с руски корени, припомни Добрев.

 

Борисов припомни, че управляващите са изпразнили хранилището в Чирен. "Страшни схемаджии, това са мислители, които нямат равни. Такова в България не е било", възмути се Борисов. 

 

България има две борси за газ - държавна и частна. Управляващите спряха да купуват руски газ, но нито в едната, нито в другата платформа има обява или търг за купуване на газ. Защото ако качат поръчка за купуване на газ, ще се явят фирми от цяла Европа. В България има 37 регистрирани фирми и по-голямата част ще участва, а тогава няма да могат да нагласят "Мед", обясни Добрев.

 

Не купуват през борсата, а директно от избрани посредници без търг или конкурс. Неслучайно Петков каза, че вярва, че държавата е разпределител на пари - вземаме от едни компании и даваме на други, корупцията е изнесена, добави Борисов.

 

Разликата е 110 милиона, които ще ги плати обществото, дали през цената на тока или през бюджета, все ще ги извадим от държавата. И в двата случая посредниците ще вземат 110 милиона, каза Добрев.

 

Те изпразниха Чирен. Вкарват по фактури евтиния газ, намаляват за пред очите ви цената. В същото време продължават да си купуват скъпия газ и той отива на фактурите ви. А иначе КЕВР ще кажат - цената е тая. Ама те вкарват в микса това, което е на дъното на Чирен. Тая манипулация я правят втори месец. Затова не си напълниха хранилищата като Полша и другите от Европа, а си играят с цената, разкри бившят министър-председател.

 

Затова хората питат - теглят заеми, а къде отиват тези пари. С тях изплащат схеми и далавери. И когато дойде следващото правителство - от първия ден ще започне да връща, данъкоплатците ще връщат, и няма да може да прави никакви политики. Те искат след тях да е пустош, възмути се Борисов.

 

Делян Добрев показа двете електронни платформи за търговия с газ. Едната е държавна, другата частна: "Управляващите спряха да купуват руски газ, но нито в едната, нито в другата платформа има обява, търг "Купува газ". Знаете ли защо? Защото, ако  качат такава поръчка, ще участват фирми от цяла Европа и тогава не може да нагласят "МЕД". Нали имаха "нулева толерантност към корупцията"?!".

 

Борисов допълни: "Директно купува "Булгаргаз" от избрани посредници без търг или конкурс. И неслучайно господин Петков каза "Вярвам, че държавата е един разпределител на пари - вземаме от едни хора и даваме на други хора" - корупцията, изнесена извън България в офшорни фирми. Там отиват парите им". 

 

"И разликата ще плати българският народ. И в двата случая 110 милиона ги плаща българският потребител", поясни Добрев. "И когато дойде следващото правителство, от първия ден ще започне да връща милиарди. И няма да може да прави никакви политики, никакви милиарди. Те искат зад тях да е пустош. Затова взимат за по три години, не за десет, защото пазарите не им вярват", заяви Бойко Борисов.

 

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви на свой ред, че в Закона за енергетиката ясно е казано кой определя политиката за енергетиката - Народното събрание.

 

"Правителството трябваше да дойде в НС и да даде отчет за прегворите, които води с "Газпром" и каква е ситуацията, за да може да се вземе най-доброто решение за България. Но те взеха решение на тъмно, без публичност и прозрачност, заявиха, че прекратяват договора с "Газпром" с едно съобщение. Така поставиха под риск националната сигурност за страната и сключиха такава сделка на тъмно. Ние се чудим защо не идват в парламента, после стана ясно, че причината са посредниците. Относно фирмата "МЕД" - тя участва в търга за процедурата бе по европейските правила, а тук се сключи сделка на тъмно". 

 

"И какво се оказа - че фирмите на Христо Иванов, на ДБ, на ПП-та, на БСП-та са участвали активно там. "МЕД" участва точно на времето както по времето на Жан Виденов "Мултигруп" - на входа и на изхода. И как не ги е срам да говорят такива лъжи?! Това са фактите! Проверявайте ги, опровергавайте ги, ако грешим, ще се извиним", отбеляза Борисов. 

 

Петкова изтъкна, че Планът за възстановяване и устойчивост, подписан от Кирил Петков, включва и изваждането от БЕХ на системния енергиен оператор и "Булгартрансгаз", който е собственик на подземното газово хранилище в Чирен.

 

"Ето това е "Промяната" - двете изцяло държавни дружества... В България ние направихме 100% тези хранилища да са собственост на българите! За 75 години, и сега какво?!... Знаем и купувачите кои са. Няма да ги кажете, пазихте ги толкова дълго, докато самите те не си казаха. Защо не отидохте да потропате на вратата и да питате. Мълчанието на агнетата! "Промяната" продължава - "прозрачни конкурси", най-добрите, най-готините. За един ден, без конкурс, без нищо. Следете една фирма, няма да й казвам името, но е написано - какво е правила, какво прави и какво ще прави. Днеска е в тоя кабинет, утре - на компютъра, през който са му давали да търгува. Това прозрачно ли е? Вие можахте ли да се явите на конкурс? Това ли е "Промяната"?! Ашколсун, както казват от ДПС. Да им е честит празника Рамазан Байрам на всички мюсюлмани", заяви Борисов.

 

Някой минал в централата и ми оставил снимки от най-тежките самолети, нали уж не изнасяме оръжие твърди Петков. Като гледам снимките - на същия самолет, аз съм служил на такава машина - бойни машини. Изнасяме, нещо правим, ама защо ме питате за къде ги изнасяме, казва Петков. Имаш ДАНС, служби, питай, като не знаеш, пък кажи две думи конкретни, критикува го експремиерът. И бе категоричен, че изнася. Правителството не е купило и 1 кг жито, а милиард и 200 заделиха. Този PR ще им изяде главата, каза Борисов. Агнешкото се вдига много, идва Гергьовден. В Гърция е 6,50 евро, по-евтино ще ви излезе да отидете да си купите, препоръча той.

 

Толкова бързо падат, че ще започнат да ни търсят. А ние никак не искаме в тази опустошена държава. Година и половина никаква рехабилитация на пътищата, милиарди трябват. Кой ще се оправи с това. На третия месец го преследват, не може да влезе в телевизията, на всеки ход засада. Така ли ще дойдат инвеститори и ще дръпнем напред, критикува Борисов. И обясни, че правят всичко, за да не ограбят всичко. Нито искаме да ги бутаме. Война е, ще ги подкрепим, ето и за оръжията в сряда, каза лидерът на ГЕРБ. Но като оберат всичко, какво ще правят следващите правителства, попита Борисов.

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени