Бойко Борисов пред КНСБ: Абдикирането на Радев и правителството доведе до скок на цените в много сектори (НА ЖИВО)

Сега измислиха зеления сертификат, за да излъжат синдикати и работодатели

Среща на ръководството на КНСБ с представители на ГЕРБ
Среща на ръководството на КНСБ с представители на ГЕРБ

Представители на ГЕРБ провеждат среща с ръководството на Конфедерацията на незивисимите синдикати в България. На срещата присъства лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Габрово Томислав Дончев, бившият социален министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич Даница Сачева, Красимир Вълчев - бивш образователен министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Стара Загора, бившият здравен министър и водач на листите на ГЕРБ-СДС във Велико Търново и Варна проф. Костадин Ангелов. 

 

"Реших да дойда, защото когато представихме модела, който можеше да урегулира цената на тока, Вие бяхте съгласни. Учудваме че нищо не направиха и сега ще се отрази в сметките. Настояваме поне да има диалог за този модел или да предложат друг. Абдикирането доведе до скок на цените в много сектори. Учудващо за мен е, че вече 2 седмици няма никакви действия за цената на тока и сега като дойдат сметките, ще им стане ясно", заяви Борисов. 

 

Настояваме ведната да се регулира този скок на цената на тока, добави той. "Същото е с цената на газа. Тя винаги се е вдигала и ние винаги сме го решавали този проблем. Вдигането на тези цени и бездействието на правителството на Радев доведе до чудовищен скок на цените на храни и услуги", обяви бившият министър-председател.

 

Ние двойно увеличихме заплатите за учителите и отделихме 1,5 млрд за инфраструктира. Изпълнили сме ангажимента си. Трябва увеличението на заплатите в образовнаието – да се види кога в историята са правени толкова неща, акцентира Борисов.

 

В момента е война, каза още лидерът на ГЕРБ. "Губим толкова хора, а няма мерки. Изобщо не знаем ще има ли избори. Ако продължаваме така, то ще има 100 хиляди заразени в деня на изборите. Как ще гласуват те никой не казва? Затова до учителите като основен приоритет поставяме медицинскити работници. Сравняват първите вълни със сегашната, но тогава светът не знаеше пред какво се изправяме. Сега света намери рецептата – ваксините. Осигурихме ги. И когато трябваше да се взимат тежките решения като във Франция, ние тогава възложихме надеждите си на антиваксъри, възмути се лидерът на ГЕРБ.

"Аз още не знам Радев къде и с каква ваксина се е ваксинирал. Сега измислиха зеления сертификат, за да излъжат синдикати и работодатели. Уж всичко работи и не позволява да вървят схемите 60 на 40 и другите. А ние бяхме затворили и плащахме. Не е било достатъчно, но бе максимума който държавата можеше да направи", описа той провала на служебното правителство в сферата на борбата с пандемията.

 

По време на нашия мандат платихме реакторите за Белене. Русия ни опрости лихвите, защото ги дадохме накуп. Платихме и новите самолети, за да не задължим следващо правителство. Намалихме цените на газта и ни върнаха 300 млн. Сега взимат и такси – да дадат тези пари на бизнеса. Може веднага да започне да се строи 7 и 8 блок на Козлодуй. За Белене има много обструкции и там няма да се случи. Казвам го със съжаление. Но на Козлодуй може, заяви Борисов.

 

Интерконектора с Гърция – не искам да знам как и дали работят. Но до 31.12 бе срока да е готов. Сега говорят, че азерския газ бил по-евтин – да им напомня, че тези договори сме ги договорили ние. Трябва да тръгне гръцката връзка и имаме квота 1 млрд. куб.м. Купихме и процент от LNG терминала в Александруполис. 50 млн. дадохме за мините за въглищата. И тогава беше криза но дойдохте с миньорите и казахте че това е жизнено важно. Защо сега не го направят като са по-добри? Зелените енергии са прекрасна тема и огромен инвеститорски интерес. На Хаджидимово вчера цял хълм видяхме соларен парк. В Плана сега записали държавата да ги строи – защо? Всички знаят защо. Да строят ВЕЦ-ове, коментира бившият премиер. 

По всички теми сме говорили и колкото и да сме спорили със синдикатите сме намирали общ език. И да напомня че имахме най-ниския дълг. Сега някой може ли да каже колко е бюджетния дефицит? Как ще преактуализирането на актуализацията им? Кога ще има нов бюджет? Само чакат да минат изборите, но никой не казва какво ще се прави след това,  възмути се Борисов.


Дори тестовете за учениците са за 1 седмица. А след 14.11? А учителите медицински лица ли са – имат ли право да взимат проби? Училищата имат ли договори с лаборатории? Закриха НОЩ и сега никой не може да задава въпросите. За полицаи и военни няма да говоря – те сега мълчат, но веднага след като вземем управлението ще дойдат да искат увеличение на заплатите. А сега си мълчат. Защото Бог високо, а Радев далеко. Всичко, което предлагате изисква държава с политическа класа – стабилност, предвидимост. Затова и като Станишев вкара плоския данък, ние го запазихме. Това е предвидимост. И сега много неща са без данък или с нисък данък. Знаете че временните неща стават най-постоянни. Това допълни бившият министър-председател.


Дано хората и полититическите лидери да започнат да мислят и за след 14.11. Тук не става въпрос дали се харесваме – почтеността е да се подава оставка като Заев. Оставаш победителите да работят. А да си 5 или 6 и да даваш акъл не е почтено. Да казваш, че е непочтено да искаш да си преброиш квитанциите – какво им пречи? Нали за това се плаща на комисиите. Близо половин милиард похарчихме за избори през последните месеци, каза лидерът на ГЕРБ.



Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени