Бойко Борисов: Предлагаме правителство с премиер от ГЕРБ, външен и военен министри от ГЕРБ. Аз няма да съм кандидат за министър-председател (НА ЖИВО)

Всичко добро за България идва от Запад, добави лидерът на ГЕРБ

Теменужка Петков, Томислав Дончев, Бойко Борисов
Теменужка Петков, Томислав Дончев, Бойко Борисов Източник: Скрийншот видео кадър

Ще предложим правителство с премиер, външен и военен министри от ГЕРБ, аз няма да се кандидатирам! Правителството трябва да е експертно, другото е избори наесен. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

 

Сега е време за държавници, не за егоцентрици! В други години разлика с над 10% означаваше абсолютно мнозинство. Това означаваше категорична победа. А сега си задаваме въпроса дали ще има правителство. Много са ми интересни колегите от по-малките партии, които първо казват, че няма да подкрепят правителство, но трябва да има такова. Те са паднали, но щели да поведат революция, каза Бойко Борисов.

 

Подобно изказване направи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в понеделник. "Отнасям се с голямо уважение към казаното от президента Радев, но той също е част от тази държава. Стефан Янев, ПП-ДБ направиха партии и участваха в изборите. Не съм съгласен с тези, които казват, че се задава нов проект. Ние помним министрите, които той излъчваше. Сега не могат да се преборят за Бойко Рашков в Перник".

 

Всички казват, че не може да се направи правителство, но и не може да се ходи на избори. Затова се обръщам към всички лидери на партии - не е време за биене в гърдите, дезертиралите, сърдитите! Сега е време за мъдри мъже и жени, коментира лидерът на ГЕРБ.

 

"Аз няма как да обясня на ГЕРБ, че ние ще побеждаваме, а премиерът ще е от друга партия! И двете си ръце протягам", изтъкна Борисов.

 

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Скрийншот видео кадър

Ще излъча преговорен екип с Теменужка Петков, Рая Назарян и Деница Сачева, като всички партии ще бъдат поканени на срещи, съобщи Борисов. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да можем да успокоим възможностите за преговори. Да надмогнем егото си и да намерим най-добрите експерти, призова той.

 

Експеримент с втория няма да има, кабинет може да има само с първия мандат на победителя! Ако ГЕРБ състави кабинет ще иска премиер, външен и военен министър. "Другият изход е септември на нови избори. Сега е време за държавници", каза Борисов.

 

"Даваме по 120-130 милиона на всеки 5-6 месеца за извънредни избори. В Германия са пример, правят правителство. Ние трябва да се опитаме за дълго да направим правителство. Сега фискалният резерв е 6,5 млрд. лв. и 3.5-4 млрд. не могат да се пипат", подчерта бившият премиер.

 

"Гледахме се по билбордове и народът отговори на въпроса: Какъв искате да ви е премиерът. Сега трябва там да стои надпис: първи, втори, трети", каза лидерът на ГЕРБ. Сега казват - Бойко да се оправя! Но това се обръща срещу всички лидери на партии, посочи той.

 

И подчерта, че "светът е във война" и затова "сега времето е за мъдри мъже и жени." Хубавите неща винаги идват от Запад за България, каза лидерът на ГЕРБ, говорейки за победата си в 15-ти МИР.

 

На пресконференцията пръв думата взе Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ. "Първият е първи дори с един процент разлика", подчерта той. И особено подчерта, че резултатите от изборите са показали, че дългогодишните опити ГЕРБ да бъде изчегъртан не са успели.

 

Томислав Дончев обърна внимание на географията на изборите. "Впечатляващ е сблъсъкът на Кирил Петков и Георг Георгиев в Перник, където Георгиев има два пъти повече преференции. Печелим и в общини, където не сме в местната власт, така че тази опорка се опровергава", заяви Дончев.

 

"За нас от особено значение е връщането на подкрепата в градовете където е трудно да се каже, че сме се представили добре на местните избори, като Варна, Видин, Благоевград, Пазарджик, Шумен и други. Това слага край на опорката, че добрите ни резултати се дължат само на участието ни в местната власт", добави той.

 

"174 общини са били спечелени от ГЕРБ, 77 - от ДПС, 8 от БСП, 4 - от "Възраждане", а ПП-ДБ са първа политическа сила само в три", сумира зам.-председателят на ГЕРБ. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени