Бойко Борисов съгласен Габриел да не е външен министър, но иска МВнР за ГЕРБ

Той потвърди, че вчера е имал разговор с Кирил Петков, който окачестви като "уютен"

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: БГНЕС

С нов вариант за изход от ситуацията със спора за външния министър излезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Това, което се разбрахме преди 9 месеца е на ротацията да се разменят - Мария Габриел да е премиер, а Денков министър на образованието. Ние в този кабинет имаме само 1 министерство - МВнР. Ако не искат тя да остане премиер и министър, ще излъчим друг външен министър в министерството, в което сме се разбрали с тях", заяви в кулоарите на парламента бившият премиер.

 

И дори изрази готовност да се откаже от предварителната договорка за анализ на областните управители и смяната им - в момента ГЕРБ имат само 9 и няколко заместници. "Готов съм да отстъпя много неща. Това е голяма отстъпка на ГЕРБ. Като правихме областните управители се разбрахме, че ще се мисли. Но ако това ще създаде напрежение в управлението, няма да го правим", обясни той.

 

"Не съм гледал какво е говорила Лена Бориславова. Вчера с Кирил Петков бяхме близо 3 часа с него в моя кабинет. Имахме приятелски, уютен разговор с Кирил Петков. Говорихме за държавата, за управлението. Щом г-жа Бориславова е толкова информирана, аз не съм разговарял с нея, за да знам откъде й е информацията", ядоса се пред журналисти в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Веднъж искат да ползват комфорта на подкрепата на ДПС, а после ми приписват, че аз съм я осигурявал. Това няма да се случва повече. Днес казах на Пеевски, че повече не искам никой заедно да идва при мен. Кирил Петков идва при мен заедно с Пеевски. Асен Василев и Йордан Цонев са неразделни. Не си говорих два месеца с Петков, а Данчо Цонев ми го доведе, за да се сдобрим", добави той, разкривайки срещите на кафе между ПП, ГЕРБ и ДПС. 

 

"Казах на Пеевски - не искам никой заедно да идва при мен. Срещите при мен - само като ги потвърдя с който искам. Няма да ми приписват неща, които те правят", закани се още Борисов.

 

"На ротацията се разбрахме Мария Габриел и Денков да се сменят, като той да стане вицепремиер и министър на образованието. Ако не искат Мария Габриел да е външен министър, ние сме готови да предложим друг кандидат. Готов съм да отстъпя от много неща, но това е единственият вариант", повтори лидерът на ГЕРБ.

 

По думите му в неделя 5-6 часа са имали приятелски разговор и досега не е вярвал, че може да се счупи сглобката. И добави, че е готов да отстъпи по темата за работата на областните управители и смяната на някои от тях.

 

"Няма пакет около ротацията. В неделя изкарахме 5-6 ч. Не разбирам ситуацията, че ще се счупи правителството и ще се ходи на избори", смята Борисов.


Борисов коментира, че вчера е имал среща с премиера Денков, на която в последствие са дошли и Петков, и Пеевски. На нея са обсъдени протестите на земеделците, както и енергетиката и как да се запазят Мариците и мините. "Трябва да вървим напред, защото светът е във война, а има още много неща да се свършат", призова председателят на ГЕРБ.

 

Борисов се ядоса на интервюто на Лена Бориславова. "Имам толкова участия на Мюнхенската конференция. Сега ще отиде Мария Габриел и аз не виждам смисъл да се дублират с асистенти подобни срещи. Не мога да ме наранят лесно. Аз съм лесно ранима душа, но не и от тях", заяви Борисов отново в коментар на изказване от по-рано днес на Лена Бориславова, че докато той ходи на среща с Виктор Орбан, Денков и Василев ще ходят на Мюнхенската конференция.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени