Бойко Борисов: Съгласно плановете на НАТО трябва да изпълним нашите договорености и да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае. Трябва да бъдем максимално решителни (ВИДЕО)

Томислав Дончев: "Ние не сме се провалили, провалихме се да го обясним публично"

Бойко Борсов, Томислав Дончев, Даниел Митов
Бойко Борсов, Томислав Дончев, Даниел Митов Източник: Фейсбук

Във фейсбук страницата си наживо Бойко Борисов представи позицията на ИК на ГЕРБ по отношение на кризата НАТО-Русия. Подчерта, че за разлика от различни нови управляващи не изразява лично мнение, а решение на ИК на партията.

 

"Ако правителството поиска на територията на България да дойдат НАТОвски войници, самолети, кораби, по плана на НАТО, ние ще ги подкрепим. Ако се допусне конфликт, ще понесем тежки загуби. Ние подкрепяме всичко, което е разписано за България по плановете на НАТО. Това  е отбранителен план: Днес има извънредно заседание, не знам какво ще мислят и гледат. Един премиер е информиран от службите преди това и не чака да му казват какво трябва да прави или не. Искам да знаете какво е решила ИК на ГЕРБ по тази тема и втората тема е доставката на газ и всичко, което е решила нашата партия", посочи Борисов.

 

"Нашите политически опоненти се възползват да изопачават истината. Ние трябва да сме изключително решителни и да подкрепим всяко решение, което подкрепя нашите отбранителни способности. Съгласно плановете на НАТО трябва да изпълним нашите договорености и да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае. Трябва да бъдем максимално решителни.

 

"Една от тактиките на Русия е да вбива клинове. Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби, по плана на НАТО, ние ще ги подкрепим. Само мощната отбрана на всички като един ще спрат агресията", отсече той.

 

"И сме убедени, че, ако се допусне конфликт, ще понесем тежки загуби. Ние подкрепяме всичко, което е разписано за България по плановете на НАТО. Това не е наша агресия, това е отбранителен план, за да се обуздае евентуална агресия", заяви Бойко Борисов.

 

Ако управляващите иска подкрепа по важните и атлантически теми...да, аз бях против военната армада в Черно море, и сега съм против да има такива без компенсация за нас. Нас никога никой не ни е подкрепял, те винаги бяха на инат, въпреки интересите на България. А сега има лични мнения - премиерът има лично мнение, военният министър има лично мнение, всеки от тях има лично мнение. Ние сме твърди, а те, ако искат да напуснат НАТО и ЕС.

 

Гледайки сутрешните тв блокове, той стигнал до извода, че трябва да разкаже, за да бъде чут най-сетне, за газовите тръби и връзки. "Тук на тази карта се виждат газовите тръби", посочи Борисов.  Ние сме с най-развит туризъм на Черно море, Европейската комисия запозната ли е какво ще загубим и има ли компенсаторни механизми, пита бившият премиер.

 

"Учуден съм как е възможна такава некомпетентност. Че министърът на енергетиката е некомпетентен, това всички го виждат". Учудваща е такава некомпетентност, че Русия ще ни спре кранчетата.... Тя няма интерес да бомбандира този поток. Ние отремонтирахме старите тръби, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Имаме чудесна газопроводна система.

"Когато Русия взе решение да заобиколи Украйна, ние не го допуснахме и се отказахме от 60 млрд. куб. метра газ транзит през България.

 

България стоя най-твърдо, най-европейски, най-натовски в целия регион. Тогава се пропукаха натовска Турция и натовска Гърция, колкото и да не им е приятно да го признават. И се взе решение през гръцки поток да се заобиколи България. И всичката тази газ мина през Турция. Ние едва успяхме да договорим 15 млрд., но България остана на транзитната карта, за което получаваме стотици милиони от транзит.

 

Тези национални предатели бяха яростни критици, че 100% собственост на българската държава ще прибират транзитни такси. Ние не го допуснахме това и стотиците милиони на година влизат в България", обясни Бойко Борисов. "Освен за България, транспортираме газ и за Гърция, Австрия, Унгария, Босна и т.н. Кранчетата са в България и тръбата е пълна цялата и транзитира.

 

Когато говорим за отбрана, Русия няма интерес да бомбардира този поток. Те пазят и са национална сигурност тези потоци. Освен това ние ремонтирахме и старите тръби и когато трябва да пратим и за Румъния, транзитираме през тях. Ние имаме една отлична газопреносна мрежа".

 

Томислав Дончев уточни, че нищо не сме подарили. "Когато се заговори за Балкански поток, една голяма част на публичния наратив, политици го охулват. Но този проект ще гарантира националната сигурност. Укорът е, че сме подарили една тръба на Путин. Нищо не сме подарили - тръбата е изцяло българска собственост. 2,7 млрд. е инвестицията в тази тръба.

 

Имаме договори за пренос на газ за 9п милиарда, като чистият приход за България е 6 милиара. Това ли е губещ проект?! И други търговци и доставчици могат да транспортират газ през тази тръба, което означава не 6, а 7 или 8 милиарда. Това ли е губещ проект", пита реторично Дончев. Само Видин и Смолян не са газоснабдени, обясни той.

 

"Ние не сме провалили, провалихме се да го обясним публично", заяви Дончев. Заради тази инвестиция България няма проблем с доставките на газ в момента, а даваме и на много други страни. Какъв по-силен аргумент, че оставаме играч на газовата карта, каза Дончев.

 

Още от "Политика"

Шаламанов: Рискове за националната сигурност има, но що се отнася до отбраната - тя е гарантирана. Най-вече с членството

Бившият министър на отбраната коментира и ситуацията в Украйна. По думите му страната е в затруднено положение, но с ускорено предоставяне на военна помощ е възможно да има решителен обрат

Прочетете повече прочетете повече

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутати: Имоти в България са центрове на руско влияние

ЕП изразява и силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, както и относно руския контрол върху тази мрежа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени