Бойко Борисов: След 1 г. управляващите разбраха каква гигантска инфраструктура сме построили, за да има днес 100 % диверсификация (НА ЖИВО)

Жечо Станков представи най-голямата лъжа - че България не била диверсифицирана и нямала алтернативни доставки на газ

Бойко Борисов брифинг на ГЕРБ
Бойко Борисов брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дава брифинг по темата за газовите доставки и лъжите на управляващите. "Поводът за брифинга е, че месеци наред се изляха опорни точки и лъжи, а нашите опровержения не се чуха. Благодарим на Асен Василев и Александър Николов, които ни дадоха възможност да разясним лъжите на управляващите".

 

"Александър Николов казва преди няколко дни - той понякога го нарича "Балкански поток", друг път "Турски поток" - "добре е, че това трасе го има, в контекста на война". Само, че на 6 април той казва - ще плащаме 40 % повече за газ, ако не купуваме от Русия"


В НС Николов каза друго - явно, за да надъхва депутатите им: "Дълго време бе прокламирано, че "Турски поток" през България ще се изплати за 10 г., но текущите данни показват, че ще се изплати за 80 г.".

 

"Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,1 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на "Булгартрансгаз". Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави 80 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби", възмути се бившият премиер.

 

Радев също каза лъжа - "Тези тръби не обслужват българския интерес, обслужват интереса на други държави, които безплатно транзитират газ през наша територия", казва президентът. Това не е сериозно, Николай Павлов да му беше обяснил. 

 

Корнелия Нинова казва, че по време на среща с работодателските организации трябва да възстановим разговорите с "Газпром". Асен Василев казва точно обратното. На кого да вярваме, коментира бившият премиер.

 

В това правителство се мразят и се ненавиждат, но това не е тема на нашите разговори, добави той. "Транзитът на руски газ през Украйна в момента е 105 милиона кубически метра на ден. Това е  35% от консумацията в Европа. Сложете нашите 5 млн. на ден. Какво ще се промени. Как се убиват, деца, разрушават се жилища и петролни бази. Но две неща се пазят - газопроводите и житото, където е продоволствието. Само питам", каза още той. 

 

Жечо Станков представи най-голямата лъжа - че България не била диверсифицирана и нямала алтернативни доставки на газ. От 27 април България няма доставка на газ. Какво означава, ако това беше вярно? Много заводи щяха да спрат, домакинствата нямаше да получават газ. До края на седмицата трябваше да е спряно напълно подаването на газ. Какво се случва обаче? А в момента потребяваме по 5-6 млн. кубика на ден", сподели той. По думите му само по връзката Кулата-Сидерокастро може да се доставя цялото необходимо количество газ за България. 

 

"20% от новата връзка за LNG с Гърция е на българския народ. Новите компресори, газовите връзки, има и паркомясто на българите на този терминал. Имаме 20% собственост на този терминал за газ и резервирано паркомясто", уточни енергийният експерт.

 

Според Жечо Станков управляващите взаимно си противоречат - уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени.

 

"80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има", разкри той.

 

Според Борисов само от тези 2,1 млрд. лв. 350 млн. са за най-добрите американски компресори, които да разпределят газа към Европа. "Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни компресори, които могат и да смучат", обясни лидерът на ГЕРБ.

 

"Асен Василев затова сега от Брюксел е чака-рака, толкова весел, защото всичко му е построено", отсече Бойко Борисов.

 

"Да се твърди, че няма трасе за доставка освен на руски газ е смешно. Те пропускат факта, че нямаше какво да тече по тази връзка , тъй като нямаше какво да стига до нея. 2016-2017 г. е осигурено финасираране. 2018-2019 г. е проведена обществена поръчка", допълни народният представител Жечо Станков.

 

Борисов се разгневи и на изказване на депутата от "Демократична България" Мартин Димитров, който коментирал как искал още през 2009 г. Борисов да започне да строи газовата връзка. "Къде да строим? В пустошта ли? Какво си ми казал, ти мълчеше като рибок. Много силни станахте, няма да ви прощавам повече. Идваше и навеждаше глава", изригна бившият премиер.

 

"Тогава нямаше тръби, нямаше газ, ама ние е трябвало да строим газова връзка, така ли", попита Жечо Станков.

 

"Няма да е готов юни. Ноеври дай боже да потече, но гърците трябва да правят компресори", добави Борисов.
 
Жечо Станков обясни лъжа три - че България ползва само руски газ. 2019 г. благодарение на входа успяхме да договорим 40% по-добра цена, след като внесохме втечнен газ от Сащ, Катар.
 
Теменужка Петкова добави, че лъжите не са малко. "Например, че България е доставяла газ само от Русия. Оставяли сме газ, вкл. и от САЩ. Без да ползваме частни фирми доставихме половин милиард кубични метра втечнен природен газ през Кулата-Сидерокастро", допълни тя.
 
Лъжа 4: Липсвала свързаност между мрежата на България и Балкански поток. Балкански поток беше изграден с решение на НС, акцентира Петкова. "Когато някой казва ГЕРБ реализира този проект в услуга на някой, не познава фактите или лъже. Той е реализиран при стриктно спазване на правилата на ЕС. Нямаше никакави забележки, ако бяхме направили нарушения, то ЕК щеше да реагира мълниеносно", добави бившият енергиен министър.
 
Следващата лъжа е, че липсва свързаност между мрежата на "Булгартрансгаз" и Балкански поток. Друга лъжа е, че той е построен с парите на българските данъкоплатци. Проектът е реализиран изцяло със средства на "Булгартрансгаз" и привлечени средства. Без лев от държавния бюджет, добави Теменужка Петкова. 

Тя спецално обърна внимание, че управляващите искат да извадят "Булгартрансгаз" от БЕХ, за да може да се приватизира. 
 
Народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев припомни, че новият директор на "Булгаргаз" идва от частна фирма МЕТ. "Щом тя го инсталира в "Булгаргаз" и започва да търгува с МЕТ. Не е вярно, че България е резервирала капацитет в Ревитуза (гръцкият остров, където има терминал за втечнен газ, бел. ред.). Направила го е фирма МЕТ. Тази информация не се предоставя", каза Добрев. 
 
Радев казва: "Да се гарантира, че няма да има частни посредници и по-добри цени на газ". В същия ден Асен Василев казва за увеличение на цената с 20%. Нещата, които ние казваме ги казва Румен Радев, Нинова, експерти - всички ние виждаме, че не е проблем, че не купуваме от "Газпром". Преди 2 месеца казахме да резервират капацитет на Ревитуза. Да започнат преговори с производителите. Ние сме на колене пред търговците. Това е смърт за българската индустрия. Решението вчера с работодателите е разликата в цената заради посредниците, да го плати държавата", коментира народният представител от ГЕРБ-СДС.
 
Лидерът на ГЕРБ попита кой е допуснал хранилището в Чирен да е запълнено на 18%.
 
"Имаме енергийна и газова борса, те казват дайте оферта. МЕТ вече е резервираме капацитета, не могат да допуснат друга фирма да се намеси", продължи Делян Добрев.
 
ГЕРБ е заявил подкрепа да подпомогне Украйна. Смешно е, че ще правят извънредно заседание, когато има редовно - четвъртък. Имаме шанс да се откачим от Газпром, но трябва да махнем посредниците. Директно държава с държава, държава с производител. Имат пълна ни подкрепа и рядък шанс да се откъснем от агресора Путин. Сега ние пак ще купуваме руски газ, но през посредници, така ще се върне цялата схема. Откъсваме се от Газпром, но с директни договори. Ако искат да работят честно, имаме рядък шанс да се откъснем от руската зависимост", допълни Борисов.
 
Лидерът на ГЕРБ продължи: "От 1-2 дни съм по-притеснен за войната. Като гледам решението на Германия, САЩ да изпратят тежко оръжие за Украйна, четох какво са писали медиите в навечерието на Втората световна война.
 
"Трябва да сме плътно до западния свят и плътно да се включим в помощта. От 1 ден сме участници чрез посредници. През посредници отива оръжието в Украйна. Ето обединяваме се оръжието, за газа, но те искат да го правят през далавера. Не го правете. Дайте да го направим в полза на народа", призова бившият министър-председател.
 

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за реци

Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени