Бойко Борисов: Сутринта чувам титана на мисълта Атанас Атанасов, че БСП не им пречела на депутинизацията (НА ЖИВО)

Ако по времето на нашето управление ЕК беше намалила парите с 578 млн., това щеше да доведе до колективна политическа истерия, каза Томислав Дончев

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Даваме тази пресконференция по няколко теми - минаха в неделя истинските социологии, реалните резултати от изборите в Нова Загора са, че ГЕРБ печели на първи тур. Срещу коалиция на БСП и ДБ, както и кандидат на коалиция между ПП и ИТН. Резултатът е очакван. С машини, при изключителен полицейски тормоз резултатите са тези. Това каза Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в централата на партията. С него участват зам.-председателят на партията и депутат Томислав Дончев и народният представител Делян Добрев. 

 

На първи тур печели кметство Попович, община Бяла, област Варна. ГЕРБ печели на първи тур кмет в кметство Секулово, община Дулово, обл.Силистра и в кметство Нова Камена, община Тервел, обл.Добрич. ГЕРБ е на балотаж  в кметство Лиляче, община Враца. В с.Бистра, община Алфатар, печели кандидатът подкрепен от ГЕРБ, добави лидерът на ГЕРБ.

 

И в същото време, докато полицията масово пресира, обикаля, влиза в къщите, изрично да каже, че не трябва да се гласува за ГЕРБ, най-мащабното купуване на гласове са прави в българския парламент. Освен пари за отцепници се предлагат огромни суми на депутати да не влизат в зала. Така са се вкопчили в тази власт, че въобще не забелязват какво се случва около тях, каза още той. 

 

Уважаеми медии, Лорер, това правителство и служебните правителства провалиха парите от ЕК. Изгубени са 578 млн. евро, които ЕК няма да преведе на България. В Гърция и Хърватия взеха парите, възстановяват икономиките си. В същото време ние слушахме от сутрин до вечер хвалебствия от българските медии за правителството. Вчера ЕК съкрати парите за България с над 1 млрд. лева - загуба от "Промяната". В същото време парите отиват при 6 други икономики. И това се обяснява от медиите - защото не се пита - от титаните с "Еми, случват се и такива неща", възмути се лидерът на ГЕРБ.

 

Ние за 150-160 млн. евро по време на миграционата криза за границата ние благодарихме сто пъти на ЕК. Сега се губят милиарди от некадърност, от безотговорност, безсмислено е да припомням за пореден път, че щяха да събират милиарди от кражби, от корупция. Не само, че не събраха нищо, но продължаваме да губим и европейските пари...като си представите за какво са подготвили да похарчат тези пари - за батерии, за проектчета - българинът няма да усети нищо от този План за възстановяване, допълни бившият премиер. 

 

Националния осигурителен институт представи вчера, че 1 % ги дели инфлацията да изяде парите за пенсии. Г-жа Нинова отиде да се снима с цените на хляба - реколтата ни е прекрасна, от само себе си би трябвало да падне цената на хляба. Но пак няма да падне с 20 % - просто ще намалим събираемостта от ДДС! А хаосът с тези 25 ст. за горивата, риторично попита Борисов.

 

И добави: " Благодаря на медиите, че репортажите им ясно го показаха. И тези хора - знайно и незнайно откъде - вадят огромни пари, корумпират депутати. Един депутат има тежест 10 000 гласа и купуват по 10 000 гласа на част - по апартаменти, по лаборатории". 

 

В същото време по най-важните външнополитически теми опозицията им свърши работата. Мисля, че днес ще се вземе решение от РСМ и на тях ще им се даде път към Европа. Но това го направи опозицията и всички наши евроатлантически партньори го знаят това. 

 

По отношение като изгонването на руските дипломати - пак ги подкрепихме. Сутринта чувам титана на мисълта Атанас Атанасов, че БСП не им пречела на депутинизацията. Партията, която твърди, че Русия ни е приятел. И пак ясно казвам - ние на 100% ги подкрепихме. Но не ми е ясно госпожа Нинова като обикаля структурите какво им казва на тях.

 

Сутринта слушам шампионът по фалиране на банки Румен Гечев - Делян Добрев ще излезе прав, че този човек направи най-големите пенсии, но с тях можеше да се купят само три хляба. 

 

Томислав Дончев отбеляза на свой ред: "Ако по времето на нашето управление ЕК беше намалила парите с 578 млн., това щеше да доведе до колективна политическа истерия. И щяха да призовават не за оставка, а всички отговорни министри да напуснат България. Но не редуцираните средства от ЕК имат най-голяма тежест. Има и друг момент - ако гледате актуализацията на бюджета, там е предвиден почти 1,5 млрд. разходи за пенсии-  да бъдат осигурени от ЕК, свързани с Плана за устойчивост. Това означава още няколко неща. И тук идва вторият проблем - свързан с времето. Крайният срок за сключване на договори по плана е 2023 г. В този смисъл България трябва да сключи договори само по Националния план до края на 2023 за 12 милиарда. В същото време трябваше да започне изпълнението на оперативните програми. Това предполага темп на договаряне на средства, който в българската история не се е случвал до момента - по 2 милиарда на месец". 

 

Делян Добрев коментира проблема с ДДС, който се отразява негативно не само на цената на хляба, но и на туризма, и на други сфери. "И ако целта е да се подпомогнат хлебарите и митничарите, тези минус 20% ще свършат работа. Свалянето на ДДС не сваля цените на стоките и услугите. Г-жа Нинова е повече социалист, отколкото юрист. Тя би трябвало да знае, че един закон влиза в сила, когато се публикува в Държавен вестник. Законът за премахването на ДДС е публикуван днес, вторник, а Нинова се хвали със стандратна отстъпка в събота в хипермаркетите", каза Добрев. 

Това обаче, което ще окаже влияние и с което ние се гордеем е, че при гласуването на бюджета ограничихме цената на тока за бизнеса на 250 лева, цените за тока са в сила от 1 юли, със задна дата. Като резултат от нашата дейност в НС инфлацията ще започне да намалява, а цените да се успокояват. Те не успяха да овладеят цените на енергийните ресурси. Ние сме най-бедните и обедняваме два пъти по-бързо защото сме в ЕС, добави Добрев. 

 

Инфлацията ще започне да намалява благодарение на предложението, което ние дадохме и то беше подкрепено от 20- депутати, защото разбраха, че ние имаме най-добрите предложения за справяне с инфлацията, подчерта бившият енергиен министър. 

Добрев отговори на въпрос къде са разтоварени танкерите с втечнен газ: "Не знаем къде са разтоварени, нито за първия, нито за втория. Нищо не знаем, но е хубаво да питате управляващите".
 
"Няма да ви кажат, защото за медиите енегийната комисия е затворена. Не казват, че се разтоварват в турция, защото идват през интерконекторите, които ние построихме. За оръжието за Украйна, РСМ, бюджета - ние ги спасихме. Хората знаят какво сме направили, за да ги спасим", каза Борисов.

 

Сутринта ми се обади един високопоставен прятел от САЩ и ми каза, че ще останев в историята като единствената опозиция, която управлява.

 

Позволявам си да кажа, че това, което се случва с Русия, БСП сега ще си мерят приказките за "приятелската държава" като ходят на Бузлуджа.

 

Що се отнася до РСМ, учуден съм, че такива обиди ни нанасят на протестите си. Това означава, че сме били прави в подкрепата си за присъединяването им. РСМ трябва да променят манталитета си, ако продължат да ни наричат "фашисти", да палят, има толкова много начини да бъдат спирани..нашите партньори трудно възприемаха, смятаха, че ние се държим като тъмен бълкански субект и едва ли не езикът на омразата е измислен като обвинение към РСМ от нас. Сега видяха какво се случва там, коментира Бойко Борисов. 

 

"За азерския газ - по договор е 30$, те го купуват на 100 евро. Проверете го, защото това е 3-4 пъти по скъпо от договореното от ГЕРБ, от Първанов, дори от Стойнев", подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

Репресии на изборите в Нова Загора - ходили са да заплашват бизнесмени работниците им да не гласуват за ГЕРБ. Гласуваха с машини, бихме ги по техните правила! Затова и резултатът е такъв! Репресията поражда равна по сила и обратно по посока действие - има закон на Нютон, допълни Борисов. 

Техните принципи (на "Промяната", бел. ред.) са - висока инфлация, корупция, измами с газа, измами с тока, измами с всяко нещо, до което се докоснат. Чирен е на 30 % пълен, а трябва да е 90 %, заяви бившият премиер. Затова не се оттеглям - за да им я посочвам в очите, тяхната корупция. Много майсторски вече са сложили свои фирми при доставките на газ - питайте ги за това, препоръча бившият министър-председател към журналистите.   


Кой нормален човек ще го заведе Слави Трифонов, ще го сложи в парламента, кой без Слави Трифонов щеше да ги знае тези хора. Може да е говорил много обидни неща за нас, но тези отцепниците той ги вкара. 

Руснаците ще оценят, че ще загубят от закриване на посолството. Откакто сложихме украинското знаме тук и нарекохме Русия агресор (...), ако Наско Атанасов чуе един техен руски блогър какви неща говори за мен като "русофоб", завърши Борисов в отговор на въпрос каква ще е руската реакция на изгонването на 70 руски дипломатически служители. 


Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени