Бойко Борисов в Стара Загора: Заради тези некадърници от "Промяната" България изглежда много зле отвън (НА ЖИВО)

Когато на президента Радев му казвах, че двама по-лесно теглят каруцата, той избра да я тегли с Киро и Асен

Бойко Борисов в Стара Загора
Бойко Борисов в Стара Загора Източник: Скрийншот/Facebook

Имахме два варианта за премиер, първият беше за партийна кандидатура. Ние искаме да има редовно правителство. Независимо дали съм аз, Томислав, Десислава, бламираме първия мандат. Избирателите ни искат редовно правителство. Радев е премиер и президент вече година-две. Искаме редовно правителство, което да носи отговорност. Трети мандат е изключително рискован, не се знае Радев на кого ще го даде. Направих крачка назад. Последният, който може да изпитва симпатии към Радев, е ГЕРБ. Предприехме вариант за безспорна, гражданска, далече от нас и другите, успял, умен, патриот, критичен. Това заяви лидерът на ГЕРБ на пресконференция в Стара Загора. 

 

ГЕРБ и СДС сутринта решихме, че това е по-правилното за държавата и за изход от перманентната криза, защото и след март ситуацията ще е същата. Тогава питам защо има политическа система, не може всичко да се стоварва върху президента Радев, а аз не съм този, който ще го защитава, каза още лидерът на ГЕРБ. Предприехме варианта за една безспорна, гражданска фигура, която е на доказан, умен, успял, патриот, критичен, доказан като образование, знания, умения, връх в неврохиургията, коментира Борисов по повод кандидатурата за премиер на ГЕРБ на проф. Николай Габровски. 

 

Това е начин да привлечем успели и образовани хора да помогнат на политическата класа. Най-младият член-кореспондент на БАН. Разговорът на ИК с него беше да му дадем мандат - не само да вземе един лист хартия от президентството, а да проведе разговори с другите партии. Ако има нужда от помощ - да я поиска. Ако не - има пълната свобода. Аз не бих отказал разговор с такъв човек.

 

България изглежда изключително зле отвън - политическата криза, липсата на редовно правителство, с тези упреци към други държави, никога не бих позволил и бих се намесил да кажа не, така не се прави, заяви експремиерът. Тези некадърници две години нямат План (за възстановяване, бел. ред.). "Партията на "Промяната" са шарлатания. Аз бях първият излъган и си плащам цената" - Борисов цитира казаното преди минути от Радев в Албания. 

 

Новите затънаха реално в корупция и българите плащаме газ, бензин, нафта, олио, на непосилни цени с 1% ръст на БВП според МВФ, Световната банка, БНБ, ЕК. Гърците са с 6%. Но тези две години нямат и план за възстановяване, а Мицотакис си взе парите, заяви още Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ отново се върна към коментар за кандидатурата на проф. Габровски за премиер. "Това не е страх. Аз съм говорил с него - и когато бяха президентските избори, ние търсихме такъв граждански кандидат. Честно му казах - стига сте давали акъл. Ние също сме граждани - хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището. Когато на президента Радев му казвах, че двама по-лесно теглят каруцата, той избра да я тегли с Киро и Асен. Затова ние в ГЕРБ се обновяваме, трябва да се променяме. Трябва да сме съвсем различни", заяви бившият премиер. 

 

Не е истина, че се занимаваме с изборния кодекс, приехме редица закони, за F-16, за компенсация на бизнеса, за КПКОНПИ мина на комисия, удържихме закона за бюджета, приехме за оръжието за Украйна и т.н., припомни той на въпрос защо в парламента се занимават с изборния кодекс.

 

Тези за 6 месеца внесоха един закон и сега говорят, че за една седмица сме говорили за изборния кодекс. Ние си ги победихме с техните машини и с техните вътрешни машини, откраднаха, но пак си ги бихме с близо 6 процента разлика, заяви Борисов.

 

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени