БСП иска оставката на Деница Златева заради "Боташ"

Бившият служебен енергиен министър Росен Христов е подписал договора, без да има право да го прави, тъй като договорът с "Боташ" трябвало да бъде подписан от директора на "Булгаргаз"

Борислав Гуцанов, БСП
Борислав Гуцанов, БСП Източник: Zonanews

 Парламентарната група на "БСП за България" поиска оставката на сегашните директори на "Булгаргаз" заради договора с "Боташ". Пред журналисти депутатът от БСП Борислав Гуцанов обясни, че договорът с "Боташ" е срамен и заробващ за България. Причината - 486 000 евро плащаме независимо дали ползваме или не газа, идващ през "Боташ".

 

Договорът не бил съгласуван и с Министерски съвет, като само 8 министри го подписали. Служебният тогава енергиен министър Росен Христов подписал договора, без да има право да го прави, тъй като договорът с "Боташ" трябвало да бъде подписан от директора на "Булгаргаз".

 

Деница Златева
Деница Златева Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Припомняме, че председател на "Бургаргаз" от август 2022 г. е Деница Златева, назначена от служебното правителство на Румен Радев. Златева е член на БСП (в момента член на Националния съвет на БСП, а е била и в Изпълнителния), вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков. Тя зае мястото на Людмил Йоцов, който беше назначен от редовното правителството на Кирил Петков.

 

Гуцанов посочи, че трудно може да бъде развален договорът с "Боташ", но може да бъде предоговорен. Трябва да бъдат подобрени условията по договора и затова становището на временната комисия по темата е договорът да замине в прокуратурата и ДАНС, за да може те като компетентни органи е да вземат съответните мерки, настоя Борислав Гуцанов.

 

Той възропта, че виновниците за подписването на договора с "Боташ" не са понесли отговорност. Гуцанов е сигурен, че договорът с "Боташ" ще мине през пленарна зала на НС още през следващата седмица.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени