БСП обяви, че няма да подкрепи втория мандат на ПП

Становището на БСП стана ясно на днешната среща между представители на БСП, ПП, ДБ и "Български възход"

Кристиян Вигенин
Кристиян Вигенин Източник: БСП

"Продължаваме Промяната" проведе среща с парламентарно представените партии във връзка с получаването на втория мандат и националните приоритети за съставяне на правителство. На срещата дойдоха БСП, "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане". От БСП казаха "не" на предложената декларация, от "Демократична България" заявиха, че по-скоро ще я подкрепят, а "Български възход" все още не са взели решение.

 

"В текста (на декларацията, бел. ред.) има и предложения, по които нямаме съгласие. Те засягат някои данъчни, бюджетни, външнополитически теми и не може да се извадят от документа…ГЕРБ ДПС и "Възраждане" имат мнозинство. Трите формации не се ангажираха в диалог с ПП, което ни води до заключението, че нямат идея да подкрепят правителство с втория мандат. При така изложените аргументи БСП няма да подкрепи проекторешение, но ни води до извода да водим диалог". Това заяви Кристиан Вигенин от БСП, бивш външен министър, по време на срещата в парламента между ПП и останалите парламентарни групи. На поканата се отзоваха депутати от БСП, ДБ и "Български възход".

 

Срещата е след връчването на мандат за съставяне на кабинет от президента Румен Радев на ръководството на партия "Продължаваме промяната" и номинирания за премиер Николай Денков.

 

На срещата с останалите парламентарно представени партии Денков заяви: "Никакви разговори с никого не са водени за персонален състав как да изглежда един евентуален кабинет, освен принципите. Принципите остават същите с едно важно условие – всяко от лицата трябва да е експерт в позицията, която заема".

 

"Положихме всички усилия да чуем различните гледни точки, да ги съчетаем – до колко се е получило – ще видим", допълни Денков, на което съпредседателят на ПП Асен Василев каза: "предполагам, че другите партии няма да се появят".

 

Пръв думата взе Кристиан Вигенин. "Поредността не е най-важна, някой трябва да започне", каза той и благодари за поканата за днешната среща.

 

"България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност, но не може да се стреми към правителство на цената на безпринципни компромиси, които биха сринали допълнително доверието в правителството и в политическата система като цяло", заяви той.

 

"Поздравяваме ви за избрания подход да търсите диалог с всички парламентарни групи на основаната на конкретна политика, която да бъде реализирана", каза той и пожела успех в реализацията на дадения мандат.

 

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са мнозинство – имат общо 127 народни представители, но те не присъстват, каза Вигенин.

 

"Трите формации не се ангажираха в диалог с ПП, което ни води до заключението, че нямат намерение да подкрепят декларация и правителство с втория мандат", каза Вигенин.

 

Номинираният за премиер Николай Денков уточни, че проблемите (с БСП) са в две посоки – отношението към войната в Украйна и за изборния процес. "Уважаваме вашето решение. Важно е нещата да се казват така, както се виждат политически. Така, както оставихте вратата отворена за последващи дискусии от наша страна ще срещате същото", каза Денков към БСП.

 

 

 
 

 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

През изминалото денонощие звената за пожарна безопасност и защита на населението са реагирали на 250 сигнала за произшествия, ликвидирани са общо 204 пожара

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени