БСП представи сигнали за злоупотреби при служебните кабинети на президента

Нинова обяви, че БСП е сезирала и Инспектората към Висшия съдебен съвет, тъй като смята, че в някои случаи прокуратурата е бездействала

Корнелия Нинова и Георги Свиленски
Корнелия Нинова и Георги Свиленски Източник: БГНЕС

В продължение на повече от година БСП е подавала сигнали и жалби към Софийската градска прокуратура, Софийската апелативна прокуратура, бившия главен прокурор Иван Гешев, изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов за корупция по време на служебните правителства на президента Румен Радев. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция.


Нинова обяви, че БСП е сезирала и Инспектората към Висшия съдебен съвет, тъй като смята, че в някои случаи прокуратурата е бездействала, но не каза за кои конкретно става дума. "Не сме чакали досега Делян Пеевски да реши, че има корупция в служебните кабинети", заяви Нинова. 

 

Сезирали сме своевременно отговорните институции за закононарушения, злоупотреби и корупция. Първият сигнал е от 23 декември 2022 г., последният е от 24 януари 2024 г. заяви Нинова. Адресати са СГП, САП, главните прокурори Иван Гешев и Борислав Сарафов.


Корнелия Нинова обобщи, че сигналите са за злоупотреби с обществени поръчки и далавери с имоти. И са насочени към четири министерства в служебните правителства на Радев: на правосъдието, на електронното управление, на труда и социалната политика, на икономиката и индустрията.

 

От БСП обявиха, че са давали и за двама бивши областни управители: на София и Хасково. "Става дума за далавери с имоти, за нарушения в обществени поръчки, за закупуване от държавата на имоти на завишени цени, за продажба на държавни имоти на честни лица на ниски цени" обясни Нинова.

 

"Отправили сме 8 питания за корупция: за контрабанден канал в Хасково, за закупуване на автомобили от министерството на замеделието, продажба на имоти от областния управител в София, доставка на храни и напитки за затворите и др.", добави председателят на БСП. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени