БСП: Реакцията на ПП и ДБ буди съмнения за манипулация на машинния вот

Няма да оттегляме нищо, заяви Корнелия Нинова

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: Zonanews

"Заплашват ни с протести. Хубаво е всички да се успокоим. Тон на истеричен разговор дадоха ДБ и ПП с декларацията от сутринта.  По този повод имаме да казваме 3-4 неща. Партиите, които си залепиха етикети "проевропейски" и "демократични", оспорват европейската демокрация, защото никъде в Европа не се гласува с машини. ПП ни лепнаха етикет "статукво" и се гнусят от него, но не се гнусят да гласуват със "статуковото ГЕРБ и ДПС" износ на оръжие за Украйна. Реакцията им буди съмнения за манипулация на машинния вот".

 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг в НС след скандала, разразил се след приемането на хартиената бюлетина от правната комисия нощес. Преди това брифинги дадоха ГЕРБ, ПП и ДБ. Корнелия Нинова разкритикува остро доскорошните си партньори в последния редовен кабинет "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заради общото им изявление от по-рано днес.

 

Двете формации обявиха, че няма да влизат в пленарната зала докато не бъдат приети окончателно промените в Изборния кодекс, а от "Продължаваме промяната" посочиха, че няма да поканят БСП на преговори за правителство заради гласуваните в правната комисия редица предложения за промени в изборния закон.

 

На брифинга в парламента Нинова на няколко пъти иронизира "проевропейските и демократични" две партии, като добави, че "истерията" срещу смесеното гласуване буди съмнения за манипулиране на машинния вот. "Лепят етикети "статукво" и се гнусят, но не се гнусят да гласуват със статуквото ГЕРБ и ДПС износ на оръжия за Украйна, плащане на нови самолети. Не е проблем статуквото да поставя риск от въвличане във войната, но е статукво, когато БСП, ДПС и ГЕРБ гласуват по други закони", продължи с язвителния тон Нинова.

 

БСП е шокирана от думите на Христо Иванов, че решението за закупуване на самолетите е "частно". "А въпросът за Изборния кодекс бил общосветовен. "Шокирани сме от две думи на Христо Иванов, когато го попитахме за самолетите и войната, той каза: "Това е частно решение". Какво означава това? Това било частно решение, а за Изборния кодекс е световно. Не искали БСП да участва в правителство. Тяхна воля!, разгневи се Нинова.

 

На заявката за отказ от разговори на ПП с БСП, ако не изтеглят законопроекта, Нинова отговори така. "От ПП не искат разговори с БСП за правителство. Това е тяхна воля, ние не проявяваме натиск върху никого, но да се знае от българския народ как ДБ и ПП по този начин провалят пътя към борбата с режима, с който от години се борим. Дори не е с правната реформа, с темата за оръжия, социални плащания и гаранция за икономиката, а с Изборния кодекс, който е най-демократичният, те блокират възможността за промяна на модела, срещу който се борят", подчерта тя.  

"Тази истерия вече буди все повече съмнения за манипулация на машинния вот. Това не е нормална реакция", посочи Нинова. "Не можем да изтеглим законопроекта, тъй като е минал през комисия. Да слагаме ли червена линия, уважаеми демократи, да си отмените решението за оръжията, самолетите. Представяте ли си колко е висок залогът при тези хора, защо ли?, подчерта тя.

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени