БСП решава за мандата за съставяне на кабинет

Повечето от социалистите са убедени, че именно Корнелия Нинова трябва да е кандидатът им за премиер

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: Zonanews

Днес на Национален съвет на БСП ще реши дали да вземе мандата за съставяне на правителство. Румен Радев ще връчи мандата на БСП на 5 май. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че решението ще вземе колективният орган на БСП. Повечето от социалистите са убедени, че именно Корнелия Нинова трябва да е кандидатът им за премиер.

 

Много от тях ще настояват левицата да излъчи и състав на кабинет, независимо, че най-вероятно ще върне мандата. Спор има обаче кога да направи това - още на 5 май, при приемането му от президента, или се да изчака предвидения 7-дневен срок, което означава 11 май.

 

При втория вариант ще се даде на парламента още една седмица живот. Че БСП няма да събере парламентарна подкрепа за свое правителство стана ясно още в четвъртък, когато бе обявено, че Радев е избрал именно столетницата за третия мандат. Всички останали парламентарни групи казаха "не" за подкрепа на БСП, а от ГЕРБ дори призоваха соцпартията да върне бързо мандата.

 

Ако и третата политическа сила не успее да събере подкрепа за правителство, ще стигнем до назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени