БСП ще настоява пред коалиционните партньори за размразяване на преговорите с "Газпром"

Борислав Гуцанов очаква трудни преговори с "Демократична България"

Борислав Гуцанов, БСП
Борислав Гуцанов, БСП Източник: Zonanews

БСП започва преговори с бившите коалиционни партньори за съставяне на правителство с третия мандат, който беше връчен на левицата от президента Румен Радев.

 

"Ситуацията в Европа и в България е много по-различна от преди 6 месеца или 1 година. Отговорността за съставяне на правителство е много голяма за всяка една политическа партия. Нашата цел е да съберем всички партии, готови да направят компромис за развитието на страната. Ще водим разговори със старите коалиционни партньори, решението на Националния съвет на БСП е да не преговаряме с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", коментира депутатът от БСП Борислав Гуцанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

 

Той призова преговарящите да взимат държавнически решения, а не емоционални.

"Вчера имаше призив от Европа за по-малко консумация на газ. Ние трябва да направим всичко възможно, за да имаме сигурни доставки, включително и водене на преговори с "Газпром". Трябва да убедим коалиционните партньори за преговори с всички възможни доставчици. Водещо трябва да е най-изгодната цена - независимо кой е доставчикът, трябва да подпишем. Да не би Германия, Франция, Испания да нямат доставки от "Газпром", каза Гуцанов, който демонстрира състояние все едно е паднал от Марс. Точно Германия от вчера няма да има доставки, както се разбра, а с нея и останалите западни държави, които през годините разширяваха своята зависимост от руски газ.

 

По думите му за страната ни е важно да има предсказуемост. А тези ключови решения не могат да бъдат взети от служебно правителство. "Надявам се, че всички стари коалиционни партньори са си научили урока, достатъчно е драматичен моментът, за да си позволяват волности. Надявам се на конструктивен диалог", заяви още депутатът от левицата. 

 

Гуцанов добави, че няма проблем и притеснения, ако номинираният за премиер е от "Продължаваме промяната". Преговорите с партиите ще бъдат първо за политики - енергетиката, социалната политика, промяната в съдебната система, а след това за личности. Той очаква трудни преговори с "Демократична България".

 

"Ние имаме противоположни виждания в своята идеологическа същност. Но сме длъжни да направим всичко възможно за сформиране на кабинет, да загърбим идеологическите си различия. Важно е да продължи икономическият ръст. Нашите избиратели ще ни изгонят до един, ако не осигурим спокойна зима", убеден е Гуцанов.

 

Преговори ще се водят както с отцепниците от ИТН, така и с останалите в партията на Слави Трифонов депутати. Гуцанов вижда перспектива на евентуално правителство - поне до пролетта.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени