БСП върна мандата на Радев. Изборите ще са на 11 юли (НА ЖИВО)

След отказа на БСП да състави правителство Румен Радев ще издаде указ, с който парламентът ще бъде разпуснат

Нинова получи и върна мандата
Нинова получи и върна мандата Източник: Facebook

Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на председателя на третата по численост парламентарна група в 45-тото НС "БСП за България" Корнелия Нинова. Очаквано тя прие и върна проучвателния мандат за съставяне на правителство. Още на 29 април стана ясно, че държавният глава ще връчи мандата на третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България".

 

Два дни след това Националният съвет на БСП се събра на извънредно 4-часово заседание, за да реши как да постъпи, а именно веднага да върне веднага мандата. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че вземането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство постига само една цел - продължава управлението на правителството на Бойко Борисов.

 

"Като председател на БСП с указ №188 от днес ви връчвам мандат за издигане на министър-председател. Запознат съм с решението на вашата партия, но въпреки това, акопромените решението си сега е моментът", каза Радев при връчването на мандата.

 

"България има нужда от волеви политическа алтернатива, която този парламент не успя да излъчи. Ясно е, че отиваме на нови избори. Но ако и след тях не може да се състави кабинет, можем да изпаднем не само в политическа, но и конституционна криза", заяви Радев, след като Нинова му върна мандата. И призова политическите сили да изчистят приоритетите си. Както и да се действа отговорно и експедитивно.

 

Радев допълни, че на 7-ми май ще бъдат изслушани кандидатите за ЦИК в присъствието на медиите. "Очаквам указа да влезе в сила на 11 май. Следващата седмица ще разпусна НС, а на11 юли ще бъдат следващите парламентарни избори. Предстои да потушим последствията от здравна и политическа криза. Имам намерение да поканя експерти от левицата в служебното правителство", разкри Радев, на което Нинова му отговори, че очаква списък с избраните от него леви експерти, за да се подготвят.

 

За последните 10 години това ще бъде четвъртият служебен кабинет у нас.

 

Още от "Политика"

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени