Бюджетната комисия прие предложението за несеквестируемост на пенсионерските COVID добавки

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че групата на ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението

Пенсионери
Пенсионери Източник: Zonanews

Бюджетна комисия прие предложението на омбудсмана Диана Ковачева за несеквестирумост на COVID добавките, съобщи БГНЕС. Текстът е заложен в законопроекта за удължаване на срока на действие на Закона за държавния бюджет, на Държавното обществено осигуряване и НЗОК за 2021 г. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала утре. "За" предложението гласуваха 14 народни представители от комисията, 2-ма депутати се "въздържаха".

 

Министърът на финансите Асен Василев взе отношение по темата и заяви, че това, което може Министерство на финансите да предложи, е да окаже техническа помощ. От своя страна председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански обяви, че върху паричните обезщетения не могат да се налагат запори по реда на Гражданско-процесуалния кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

 

"Добре е да направим към Централната банка едно писмо, в което тя да ни каже как се изпълнява точно това към пенсионерите, т.е. имам предвид как се изпълняват чл. 114 на Кодекса за социално осигуряване и други норми. Има ли нарушение във връзка с изпълнението на секвестируемост върху техните парични обезщетения и помощи, както и какви мерки биха взели", заяви още Каримански.

 

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че след като омбудсманът е направила това предложение, явно до нея са стигнали сигнали от хората. Той посочи, че групата на ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението, но според него наистина трябва да се изпрати писмо до БНБ.

Още от "Политика"

МС: България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Провеждането на т. нар. президентски избори и в незаконно окупираните територии на Украйна е още едно доказателство за грубо нарушение на международното право

Прочетете повече прочетете повече

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени