Чеченци от Европа идват на помощ на бранителите на Украйна от руските агресори

Това заяви в пряко обръщение Ахмед Закаев, лидер на Заграничното правителство на чеченската Република Ичкерия

Ахмед Закаев
Ахмед Закаев Източник: Скрийншот/YouTube
Лидерът на Заграничното правителство на чеченската Република Ичкерия Ахмед Закаев предложи на президента на Украйна Володимир Зеленски да подпишат военно споразумение, за да може на неговата база да се сформират доброволчески части от чеченци, живеещи в Европа, които да се включат на страната на украинските антируски сили. 
 
"Току-що завърши извънредното заседание на Държавния комитет за деокупация на Република Ичкерия и правителството на Република Ичкерия. То се проведе тук, в Белгия. Членовете на Държавния комитет за деокупация на Република Ичкерия пристигнаха от различни европейски държави - от Германия, Франция, Швеция, Австрия, Полша и др. страни. Аз лично дойдох от Лондон", каза Закаев. 
 
Той обясни,че главният въпрос, който са обсъждали е "оказването на помощ на братския украински народ във войната против руския агресор".
 
"Искам да отбележа, че 90 % от членовете на Държавния комитет за деокупация на Република Ичкерия имат дългогодишен военен опит срещу Русия. Държавният комитет за деокупация на Република Ичкерия съобщи, че в различни страни на Европа към тях се обръщат чеченци, живеещи там, които искат да отидат като доброволци, за да воюват за свободата на украинския народ. По този повод аз се обръщам към върховния главнокомандващ на Украйна, президента Зеленски - поддържайки братския украиски народ в неговата борба за независимост и решително осъждайки вероломното нападение на Русия срещу Украйна, Държавният комитет за деокупация на Република Ичкерия прие следното решение:
Държавният комитет за деокупация на Република Ичкерия е готов да започне формирането на доброволчески формирования из средите на граждани на Ичкерия за изпращане в Украйна. За това правителството на чеченската република Ичкерия трябва да подпише договор с Украйна за военно сътрудничество", заяви Закаев. 
 
Той обясни, че това е задължителна процедура, за да бъдат защитени чеченските доброволци от Женевската конвенция. "Ще се радваме да дадем своя дял в справедливата война на украинския народ". На базата на това споразумение чеченски доброволци от Европа ще се включат на страната на украинските бойци срещу руските агресори. Закаев отбеляза, че в Европа живеят повече от 300 000 чеченци. 


Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени