Четворна "коалиция на злодейството" ще състави следващия кабинет, ето бъдещите министри

Партиите, които загубиха от политическото ГМО на Румен Радев, получават постове

Проектокабинетът Петков
Проектокабинетът Петков Източник: Труд
Търговията за постове в бъдещия кабинет на Кирил Петков и Асен Василев вече е в ход, съобщава "Труд" като се позовава на информация от представители на част от ръководствата от БСП, ИТН и ДБ. Точно формациите, които загубиха катастрофално изборите от политическото ГМО на Румен Радев и едва закрепиха парламентарни групи с под 30 депутати, сега ще гласуват под строй и срещу добра мотивация. Съвсем естествено, никой от участвалите в неформалните срещи не призна за финансови компенсации или външен, дипломатически натиск.
 
От "Продължаваме промяната" предложили още в първите разговори формулата 8-4-4-2, където двама от министрите са от "Демократична България", по 4 министерства получават хората на Слави Трифонов и БСП, а осем души са от най-приближените на дуото Петков-Василев.
 
Коалиционното разпределение 8-4-4-2 допаднало и на Румен Радев, който ще има възможност да запази част от служебните си министри и в проекто-кабинета "Петков".
 
Служебните министри Бойко Рашков - МВР, Николай Денков - МОН е по-вероятно да продължи във ведомствата си. Военният министър Георги Панайотов също бил одобрен за постоянен министър, още повече, че е близък с Радев.
 
Коалицията 8-4-4-2 обаче срещнала отпор първо при БСП, после при ИТН, а накрая и при ДБ, тъй като Петков и Василев предложили Рашков да е от квотата на БСП, като така министрите на червените намалявали с един. Социалистите директно си поискали социалното и здравното министерства. Вариантите там са Драгомир Стойнев или Георги Гьоков, а за мястото на Стойчо Кацаров - проф. Георги Михайлов, който бе водач на червената листа в Благоевград. От БСП настоявали и никакви хора на Мая Манолова, както и самата тя да не присъстват в разпределянето на местата по министерствата. Дуото Петков-Василев обаче не дали категоричен отговор по този въпрос.
 
Слави Трифонов много държал икономистът Любомир Каримански или финансистът Пламен Димитров да поеме икономическото министерство. Трифонов обещал 100 процента подкрепа и срещу министерството на земеделието, което трябва да се управлява от Пламен Абровски.
 
От ИТН този път формулирали твърдо и желание сегашният подуправител на БНБ Калин Христов да заеме мястото на сегашния Димитър Радев, на когото му изтече мандатът.
 
В същото време от Промяната пък предложили да има отделно министерство на иновациите, коeто според тяхната програма трябваше да бъде в икономическото ведомство. Там за министър е харесана Деница Симеонова, която бе началник на кабинета на Асен Василев по време на министерстването му във финансовото.
 
От "Демократична България" ще получат министерството на правосъдието, а министър ще е Христо Иванов. Ген. Атанас Атанасов е гласен за ключов пост в службите. Министерството на околната среда е за Борислав Сандов, който е част от зелените в ДБ и вече потвърди пред Нова телевизия, че е бил на първите разговори с Петков и Василев, и дори каза: "Няма съмнение, че мислим като "Продължаваме Промяната".
 
Енергийното министерство било сред най-обсъжданите сектори, като там за сега компромисен вариант бил водачът на ПП за Стара Загора - Радослав Рибарски, който се е занимавал с фотоволтаични проекти и е в "Енергоремонт-Гълъбово" АД.
 
Най-твърдо остава на поста си министър Велислав Минеков - начело на културата. Той се бетонира във ведомството на бул. "Ал. Стамболийски" 17, а последната му идея е да го преименува в Министерство на културата и паркингите.
 
Ето част от ангажиментите, които няма да се кажат публично
 
Повече мигранти, "Да" за Македония, нов дълг 
Това, което избирателите на "промяната" и на останалите партии ИТН, БСП и ДБ няма да чуят, са ангажиментите, които Кирил Петков и новите му коалиционни партньори ще поемат за първите 6 месеца от управлението си, разкриват източници на медията, отлично започнати с хода на преговорите.

На първо място и в спешен порядък новото българско правителство трябва да даде зелена светлина на Република Северна Македония за ЕС. При това без значение на поведението и антибългарското говорене от политиците в Скопие.
Второ: Засилване по същество солидарността с ЕС, което в прав текст означава увеличаване на квотите за бежанци в България.
Трето: Заобикаляне на решението на Конституционния съд и прокарване на Истанбулската конвенция.
Четвърто: Нови 12 млрд. дълг. Догодина се очаква срив на икономиката, затова от сега ще бъдат надути приходите и партиите ще трябва да приемат, че ще излъжат избирателите си, а дефицитът колкото е планиран сега от 5,5-6 процента, ще стигне 10 процента.
 
Проекто-кабинетът "Петков" с одобрени постове в него:
Кирил Петков (ПП), премиер
 
Даниел Лорер (ПП), външен министър
 
Бойко Рашков (БСП), вътрешен министър
 
Георги Гьоков (БСП), социален министър
 
Асен Василев (ПП), министър на финансите
 
Николай Събев (ПП), министър на транспорта
 
Николай Денков (ПП), образователен министър
 
Христо Иванов (ДБ), министър на правосъдието
 
Пламен Абровски (ИТН), министър на земеделието
 
Проф. Георги Михайлов (БСП), здравен министър
 
Деница Симеонова (ПП), министър на иновациите
 
Любомир Каримански (ИТН), икономически министър
 
Борислав Сандов (ДБ), министър на околната среда
 
Радослав Рибарски (ПП), министър на енергетиката
 
Радостин Василев (ИТН), министър на младежта и спорта
 
Георги Панайотов (с подкрепа на Радев), военен министър

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени