Четворната коалиция пред приключване на пазарлъка. Рашков и Денков остават, Нинова - вицепремиер

Цинизмът е, че в края на 90-те години точно Нинова участва в крайно съмнителна и много несправелдлива форма на раздържавяване чрез РМД

Четворната коалиция
Четворната коалиция Източник: Zonanews
Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници. Неофициално формулата за квотното разпределение на министерските постове към момента е 10-4-4-3.
 
Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент. ПП ще има 10 позиции, с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери - Асен Василев, който ще бъде и финансов министър и Калина Константинова, която като зам. министър-председател ще отговаря за административната реформа. Това наименование още не е окончателно уточнено.
 
За ПП освен това са и министерствата на образованието и МВР, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков. Министерството на отбраната също е при "Продължаваме промяната", като за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.
 
Министерството на икономиката се разделя на две - едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер. Другото ще ръководи държавните предприятия. То отива при БСП и предложеното име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер.
 
Това е изключителен цинизъм и гавра от страна на четворната коалиция, защото именно Нинова в края на 90-те години участва в крайно съмнителна и много несправелдлива форма на раздържавяване. Знакова за РМД-приватизацията по времето на Иван Костов остава приватизирането на външнотърговското дружество "Техноимпекс".

БСП взема и министерствата на земеделието, туризма и социалната политика.
 
За ИТН са определени Външно министерство, за което фаворит е Димитър Гърдев, енергетика, спорт и регионално развитие, където фаворит е бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер.
 
За "Демократична България" са определени правосъдие, електронно управление и дигитализация, като и това название се уточнява, освен това и екология. Министърът на екологията ще съвместява и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени