Дани Каназирева: Категорично машинният вот е обявен за противоконституционен

В света се гласува машинно само в Бразилия, Бутан, Индия и Венецуела. Цяла Европа отхвърли машинното гласуване, каза Каназирева

Дани Каназирева
Дани Каназирева Източник: bTV

Няма гаранция за честни избори. Промените за вота бяха въведени за една нощ и не са в полза на избирателите. Това каза в предаването "Лице в лице" Дани Каназирева от ГЕРБ. "Категорично машинният вот е обявен за противоконституционен, тъй като няма как да се гарантира, ако липсва ефективен граждански контрол, без да е нужно на гражданите да използват специални знания. Един софтуер в съвременните времена може много по-лесно да бъде манипулиран от хартията. Не е нужно машината дори да е свързана с интернет", добави Каназирева. По думите ѝ с машинния вот се ликвидира външният контрол, като гаранцията за честността на резултатите е единствено протоколът.

 
Според нея Европа отхвърля този начин на гласуване: "Аз говоря с факти и с конкретни нарушения, позовавайки се на съдебната практика на редица европейски страни", настоя тя, докато оборваше опорките на гостуващата в студиото Антоанета Цонева от Демократична България. "По този начин се нарушават равните избирателни права. В секциите под 300 избиратели нямат право на машина, а само на хартия, и обратното", добави Каназирева.
 
"В света се гласува машинно само в Бразилия, Бутан, Индия и Венецуела. Цяла Европа отхвърли машинното гласуване. С премахването на бюлетините се нарушиха конституционните права на гражданите. Софтуерът на машините може да бъде манипулиран от самите технически екипи, които поддържат машините. Липсват машини и това поставя под въпрос провеждането на изборите като цяло. От ДБ се държаха като апаратчици и изпълниха всички желания на Слави Трифонов", обяви Каназирева. 
 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени