Даниел Митов: Балансите в парламента са такива, че няма друг избор, освен партиите да започнат разговори помежду си, с цел да се търсят общи решения

"Проблем е, че ПП боряват с фантазийни конструкти от типа на още пари ще дойдат, но не става ясно от къде ще дойдат" - смята Митов

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

Със сигурност има шанс за състав на кабинет. Персоналният състав ще се коментира на последно място, въпросът е да тръгне разговорът. Чисто мнозинство за управление в момента няма начин да се събере, но когато тръгнат разговори в отделните мандати какви формули могат да се приложат, тогава може да се измисли формула, не е задължително да е коалиционно правителство, заяви в "Денят започва" Даниел Митов от ГЕРБ и добави, че "Продължаваме Промяната" боравят с фантазийни конструкти относно бюджета.

 

По думите му в момента балансите в парламента са такива, че няма друг избор освен партиите да започнат разговори помежду си, с цел да се търсят общи решения. 

 

Във връзка с трагедията с граничния полицай Даниел Митов коментира, че няма друг начин да се реагира освен при подобни инциденти да се поиска оставката на хората, които са политически отговорни за охраната на границата.

 

"Трябва да има координация. Не можем да оправдаваме случилото се с това, че е служебен министър. Трябва да има изслушване на вътрешния министър в Народното събрание - какво е състоянието на оградата на границата, трябва да е ясно какви параметри се охраняват", допълни Даниел Митов.


Вчера поискахте оставката на министър?

"Няма друг начин да се реагира в демокрация освен да поискаш оставката на политически отговорните. Последните 2 години МВР се занимава с вс друго, но не и с това което му е работата, особено при Рашков. Когато през 2016 година имаше брутален мигрантски натиск, тогава се намери начин за координация между правитествата на Българи, Турция и Гърция. И когато построихме съоръжения, и когато контролирахме потоците, всички заедно контролирахме това общо пространство" - обясни Митов. Според него тази координация и контрол сега са загубени.

 

На кого е отговорност?

 

"Това винаги е отговорност на политическото ръководство. И тя се носи през оставки, пред промени на начина на работа на професионалното ръководство.
Не може да оправдаваме некомпетентност защото е служебен министър. Когато им е изгодно –казват имат права, а сега – той е служебен министър. 3 месеца не са малко, ако е професионалист - да подобри системите. Те се занимават с всичко друго, но не и с належащото. Ние година и нещо предупреждаваме, че има проблеми на границата, но Рашков го замиташе под килима. Оградата до известна степен ограничава достъпа. 

 

Но беше скъпа.

 

"Отделиха се 5 млн. лв. за поддържката. Аз това щях да питам и Демерджиев и Рашков -  да кажат къде отидоха тези средства и защо съоръжението не е в състоянието което трябва? Само по себе си това съоръжение не може да осигури 100% защита, затова има охрана, но пак да кажа, че когато патрулират трябва да се знае какво се прави. Защо от другата страна не са им осигури периметъра? Защото явно няма координация" - посочи Митов.

 

Срещата с ПП?
Даниел Митов: "Срещата беше по т.н. 16 точки на ПП, които не са 16, а са 13 защото три са изпълнени. Добре че се случи срещата, за да може да се започне експертен разговор по приоритети и възможни решения. Това което видях е, че ПП се окопаха в доктриналните си разбирания за бюджета, боряват с фантазийни конструкти от типа на още пари ще дойдат, но не става ясно от къде ще дойдат.

 

Аз няма как да не забележа, че предишната кампания, която ПП спечелиха изборите –те говориха за 8 млрд., които изтичали, които те щели да ги върнат в бюджта и да ги раздадат. Сега тези 8 млрд. нито ги видяхме, те бяха фантазийни, обещани, без реалност. Същото се случва сега с приказките им за подценените приходи. Но е хубаво да дойдат експертите на БНБ и МФ и да видим оценките на други институции, хубаво е да има този разговор". 


Как се преговаря когато се обвинявате в "мафия"?

 

"Статукво, тази дума се изтърка. ПП са статукво, то се сменя, затова трябва да се внимава какво се говори. Когато говоренето излезе от нормалността, когато се лепят етикети на цели групи хора, тогава много трудно се взима завоя. Чудят се как да излязат от ситуацията - за ПП говоря, но и по принцип е така. Истината е че когато се отиде на избори , гражданите ни изпращат послание. И то е ясно.

 

Няма партия която да има мандата, за да може сама да състави кабинет. В момента балансите са такива, освен да започнем разговори и да дефинираме проблеми и общи решения. Вижте вчера НС с мнозинство прие много важни мерки за енергетиката- за бита на регулирания пазар и помощ за бизнеса. Поради причината, че са наговорили купища неща, които дори те осъзнават че са били неверни, сега трудно могат да разкажат на избирателите си че до вчера са бъркали". 


Има ли шанс за кабинет?

 

Даниел Митов: "Персонален състав ще се коментира последно, въпросът е да тръгне разговора, видяхме, че в НС може да се взимат решения за определени теми. За Еврозоната, Украйна , Ф16-където Асен Василев не гласува - за мен обяснимо, за други –не, но вчера имише единодушие пък за енергетиката.

 

Мнозинство за управление, като че ли не може да се събере, но когато тръгнат разговори за формули за да има редовно правитество и мнозинства, тогава аз съм оптимист, че можем да измислим формулата, в която да се идентифицират 30-40 решения по сектори и проблеми, които да залегнат в програмата на НС и правителството да ги реализира. В парламентарната демокрация има различни формули, не е задължително да е коалиционно". 



Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени