Даниел Митов: Декларацията на ГЕРБ в НС събуди правителството да реагира на исканията на Русия

2014 година не беше лесно, когато Русия анексира Крим, когато се налагаха санкции, ние трябваше да застанем твърдо, добави той

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: БНТ

Няколко пъти попитахме какъв е геополитическият анализ на премиера по отношение на намеренията на Руската федерация, на конфликта НАТО - Русия. Отговорът беше: "Ние сме за мир, разбирателство и красота". До момента чувам само фантазии, както геополитчески, така и вътрешнополитически, коментира Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ-СДС в "Панорама".

 

В момента се рисуват фантазии, а реалността е друга - както за тока, сметките на хората, на общините и т.н., по  същия начин е и на терена на геополитиката. Това правителство работи с пожелание. Аз също съм за дипломатическо решение, но има реалности, които трябва да бъдат отчетени", допълни Митов.

 

Според него декларацията на ГЕРБ от трибуната в Народното събрание е събудила правителството да реагира на исканията на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България. "България да покаже, че е лоялен, сериозен съюзник в НАТО и да се подреди стратегически разговора. Русия направи ултиматум – правителството мълчеше, Лавров говори, правителството мълчеше, до момента когато ние направихме декларация", добави Митов. 

 

"2014 година не беше лесно, когато Русия анексира Крим, когато се налагаха санкции, ние трябваше да застанем твърдо, защото много добре знаем какво означава нарушаването на териториалната цялост на една държава", поясни Даниел Митов.

 

"Отношенията между България и Република Северна Македония са задръстени от 30 години, най-задръстено беше при Груевски. Да си припомним - ние десетилетие не можахме да подпишем договор и го подписахме през 2017. Така че отношенията  между България и РСМ са били и на по-ниска точка. Но когато става въпрос РСМ да тръгне към ЕС трябва да знаем, че ние имаме интереси, които трябва да защитим сега", категоричен беше бившият външен министър.

 

И ако КСНС е взел с консенсус решение да брани декларацията от 2019 година и да разчита на реални резултати, трябва да кажем - ние ще смятаме за реални резултати следното: защита на  правата на българите в РСМ, елиминирането на езика на омразата, корекция в учебниците по литература, история и георграфия и отваряне на досиетана на бившите комунистически югославски служби и компенсации за гражданите с българско самосъзнание, които са пострадали от репресииите. Ако правителството е в плен на идеята да ги пуснем, пък ще ги спрем после някъде, това е грешна стратегия. Нищо няма да може да се направи, обикновено държавите, които са започнали преговори остават на позиците, които са имали преди това.И България ще загуби, подробно обясни казуса с РСМ Даниел Митов. 

 

Основната критика на ГЕРБ към бюджета за 2022 г. е свръххарченето. Част от парите в бюджета са предвидени да дойдат по Плана за възстановяване, който поне до средата на годината ще стои замразен в ЕК, смята зам.-председателят на ГЕРБ.

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени