Даниел Митов: Действията на служебния кабинет са болшевишки, президентът си връща за нещо

"Когато аз съм бил служебен министър не съм обръщал администрацията с главата надолу", припомни Митов

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

ГЕРБ никога не правил подобно нещо със служебен кабинет - да сменя хора и да подрежда администрации. Това се е случвало само след избори с правителство, което е дошло по волята на българските граждани, с парламентарно мнозинство, с опозиция в парламента. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в "Още от деня". "Служебното правителство е с ограничена легитимност и е подчинено на един човек, който има за нещо да си връща. Той е амбициран да прави неща, които по принцип излизат извън нормалните функции на един служебен кабинет. Служебното правителство има за задача да подготви държавата за избори и да осигури нормалното функциониране на администрацията. А не да се занимава с възстановяване на нещо си, което си е въобразил или пък с реваншизъм", коментира Митов.

 

Според него действията на служебния кабинет са съвършено болшевишки. За твърденията на бизнесмена Илчовски за натиск над бизнесмени, измами, схеми, заместник-председателят на ГЕРБ коментира: "Ако има основания, нека да се изпратят сигнали и те да се проверят". И допълни: "Не може парламентът да се превръща в трибуна за свада между двама бизнесмени. Твърденията на бизнесмените бе свада и цирк. Това беше галопиращо безумие", коментира той. "Аз смятам, че отказът от диалог е проява на политическа незрялост", допълни той по повод обвиненията в 45-то НС, че ГЕРБ била токсична партия.

 

"Когато аз съм бил служебен министър не съм обръщал администрацията с главата надолу", припомни Митов. "По думите на президента тези хора трябвало да бъдат лоялни към България. В тази връзка го питам с какво са били нелоялни към държавата или президентът се олицетворява с нея", задеда въпро той по повод обвиненията на Румен Радев срещу директорите на ДАНС и ДАР.

 

Отказът от разговори за съставяне на правителство с ГЕРБ, Митов определи, като проява на политическа незрялост. Той отново напомни, че ГЕРБ е най-голямата дясна партия в България и не може да се заобикалят ¼ от българските избиратели. "ГЕРБ е демократична партия и с обновяването в ръководството си даде сигнал, че предстои промяна на посоката. Когато има някаква амортизация, се прави обновяване, дава се сметка за грешките, както направи и партията на Маргарет Тачър. Лидерът на партията Бойко Борисов разчете сигналите на избирателите и предприе правилните стъпки. След изборите ГЕРБ е готова за разговори и отново ще подаде ръка към останалите десни политически партии. Демокрацията е диалог“, подчерта Даниел Митов.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени