Даниел Митов: Днес трябваше да гласуваме не само оставката на Янев, а на цялото правителство

В днешния ден не трябваше да се гласува само оставката на министър Янев, а трябваше да се гласува оставката на целия кабинет, защо...

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: bTV

В днешния ден не трябваше да се гласува само оставката на министър Янев, а трябваше да се гласува оставката на целия кабинет, защото този кабинет се провали в много отношения. Това мнозинство се е разпаднало вече по геополитическа ос. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

 

"Първо – провали се в това да предвиди войната, която избухна до нашите граници. Много хора предвидиха войната. Когато имаш непосилен ултиматум към НАТО, когато имаш струпване на стотици хиляди руски войници на границата с Украйна, когато западните държави си изтеглят дипломатите и гражданите от Киев и когато руската риторика по отношение на Украйна се радикализира – трябва да предвидиш, че нещо ще се случи".

 

Тогава на господин Петков не му дрънчеше на война и малко по-късно войната започна, допълни Митов. Правителството се провали и да намери национален консенсус по отношение на българската позиция, допълни Митов. 
 

"Когато става въпрос за гласуване на оставка на министър, това е гласуване срещу правителството, ние на практика спасихме правителството в един случай, когато трябваше да се приеме декларация на парламента, с която министър-председателят да отиде в Брюксел. Това имаше предвид според мен г-жа Захариева, когато каза, че сме ги спасили. Ако нямаше декларация на парламента, господин Петков трябваше да ходи там с някакви собствени разбирания. Ние виждаме, че той има доста повърхностен поглед върху външната политика и едва ли щеше да може със самочувствие да подкрепи и санкциите, и всичко, което се говорило вътре и се обсъждало на съвета на Европейския съюз", отбеляза Даниел Митов.

 

По думите му правителството се проваля непрекъснато дори и в обикновените, ежедневни неща.

 

Малко по-късно Даниел Митов написа пост в профила си във Фейсбук, в който уплътни казаното по bTV.

Според него правителството "се провали в много отношения и не успя да предвиди войната на Русия в Украйна. Докато ние говорихме по тази тема на Кирил Петков не му "дрънчеше на война". Част от коалицията отказа да гласува в подкрепа на санкциите срещу Русия – БСП. Това мнозинство се е разпаднало по геополитическа ос". 

 

И добави:

"Кирил Петков има доста повърхностен поглед върху външната политика. А правителството се проваля дори в ежедневните и обикновени неща. Цената на бензина е над 3 лева, а хората не могат да си платят сметките за електричество. От ГЕРБ-СДС предложихме мерки, но управляващите отказаха да ни чуят. И сега предлагат кредити на хората, за да си платят тока.

 

 На няколко пъти сме питали Кирил Петков защо не е поискал оставката на Стефан Янев. Той трябваше да види, че при тежък геополитически разлом министърът на отбраната ще заеме съвсем различна позиция от тази, която Кирил Петков иска да е позиция на правителството. Когато започна дебата дали в България да се разположат съюзническите войски, Кирил Петков се съгласяваше със Стефан Янев и фантазиите му за български батальон и т.н.

 

 Тази коалиция в момента е коалиция, която е обединена от неполитическа страст на омраза към техния политически опонент. БСП не подкрепят санкциите срещу Русия, Кирил Петков ги подкрепя. Това шизофренно състояние няма да помогне в бъдещите предизвикателства. Проблемите тепърва започват.

 

 Правителството има елемент в лицето на БСП, който ще саботира сериозните решения. А ние нямаме намерение да спасяваме кабинета. Когато една конструкция е паянтова, тя не може да издържи без солиден авторитет, който да може да ръководи".

 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени