Даниел Митов: ГЕРБ тепърва ще бъде фактор в българския политически живот

Истината е, че в българската парламентарна традиция, когато най-голямата партия бъде заобикаляна или се правят опити да бъде заобикаляна, това не свършва добре, добави той

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

ГЕРБ не може и не бива да бъде заобикаляна, защото повече от 1/4 от българите разпознали ГЕРБ и Борисов като партията и лидерството, което те продължават да си искат. Това каза в предаването "Здравей, България" по NOVA Даниел Митов, народен представител от ПП ГЕРБ. "ГЕРБ е длъжна като победител на изборите, като първа политическа сила, да направи усилие да състави кабинет. Дължим го на българските избиратели. При всички положения ще направим опит. За мен лидерът на партията, спечелила изборите, трябва да е кандидат за премиер", коментира Митов.

 

Партиите трябва да могат да отсъпват една на друга определени позиции, за да има баланс в парламента, уточни депутатът. „Този парламент е много сложен. Иска ми се всички партии да започнем да си говорим нормално. Една държава не се управлява с крясъци. Истината е, че в българската парламентарна традиция всеки път, когато най-голямата партия, за която са гласували хората, бъде заобикаляна, нещата никога не приключват добре", каза още Митов. "ГЕРБ се утвърди като дясната партия в България и тепърва ще бъде фактор в българския политически живот. За да бъде устойчива една партия, тя трябва да демонстрира устойчивост и да бъде и в опозиция, когато се налага. ГЕРБ е изградила подобен капацитет и стои добре и в чужбина". ГЕРБ са склонни да отстъпят поста на председател на парламента, но това би могло да се случи след разговори между формациите, разкри той.

 

"Истината е, че в българската парламентарна традиция, когато най-голямата партия бъде заобикаляна или се правят опити да бъде заобикаляна, това не свършва добре, коментира той и напомни за кабинетите на Любен Беров и Пламен Орешарски. Но обясни, че управления не се правят само на база математика, а и на програми и приоритети за управление. Като победител на изборите и първа политическа партия, ГЕРБ е длъжна да направи прозрачен опит за съставяне на кабинет", каза още Митов. Като първа сила ние трябва да предложим правителство, ако не стане - можем да влезем в разговори и с други партии, но можем и да сме опозиция, обясни той.  И допълни, че каквито и разговори да има, те трябва да се водят прозрачно.

 

Как така се оказва, че едни партии си водят разговори и те не са публични, като до вчера тези партии говореха за задкулисието, коментира той по повод признанието на адвокат Николай Хаджигенов, че се водят разговори между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" още от края на протестите. Това не се ли превръща в задкулисие, попита Митов и обясни, че трябва да има малко уважение към избирателя.

 

"Една държава с крясъци не се управлява, заяви Митов по повод закани на бъдещи депутати от протеста да "изчегъртат" този или онзи и да има ревизия на управлението на Борисов. Но има сериозни предизвикателства и реформи, които трябва да се направят в национален разговор", каза още Даниел Митов. И даде пример със съдебната система - предложенията за реформа се правят от отделните партии като кръпки, а е нужен по-голям формат, нещо като конституционен конвент, който да вземе решение за правосъдна реформа.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени