Даниел Митов: Хората ясно заявиха, че искат да продължим да управляваме

Очертават се кратки месеци живот пред този парламент, прогнозира той

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: БНТ

Не може да няма грешки, когато управляваш близо 12 години. Въпреки това получихме доверие на последните избори и хората ясно заявиха, че искат да продължим да управляваме, макар и отново в коалиция, каза Даниел Митов в предаването "Панорама" по БНТ. И добави, че да елиминираш ГЕРБ от управлението би означавало да елиминираш волята на 840 000 избиратели, което няма как да се случи.

Винаги има шанс, макар и минимален. Знаехме, че ще е трудно, но бяхме длъжни в името на нашите избиратели и в името на това да има някакъв стабилен кабинет. "Посланието да бъда предложен за премиер имаше няколко посоки – ясна заявка за проевропейско и проатлантическо позициониране. Второ, беше и жест от страна на премиера Борисов, който отстъпи и даде воля да се даде поле за разговори. Нас ни интересува българската демокрация да функционира и да отговорим на очакванията на близо милион избиратели'', уточни Митов.

 

Очертават се кратки месеци живот пред този парламент. Беше грешка другите партии да не дойдат на разговор, врагове сядат на една маса и си говорят, опитахме се да постигнем консенсус. Те или се готвят за избори веднага, или проявяват политическа незрялост. "Като гледам законопроектите, виждам, че в парламента господства желанието за реванш. Не може да няма грешки, когато се управлява близо 12 години. Борисов е гръмоотвод на всякакви критики и все пак ГЕРБ получава доверие. Политическата криза ще приключи, когато бъде намерена формула, в която и ГЕРБ да участва по някакъв начин в управлението. Това може да стане и след следващи избори", отбеляза Даниел Митов.

 

Той прогнозира, че отново партиите ще трябва да седнат на една маса и да разговарят. "Не трябва да хвърляме камъни един върху друг. Като гледам какво се случва в парламента ми става тъжно. Вместо да дебатираме здравна криза, икономическите мерки след последствията от пандемията, ние се занимаваме с Изборния кодекс. Гласуване по пощата, което няма как да се случи технически", добави Даниел Митов. По думите му, за да се въведе електронно гласуване трябва да се покрият много критерии и няма начин в тези месеци това да стане. "Винаги има шанс, ние бяхме длъжни пред избирателите си, в името на това да има стабилен кабинет и управление на държавата в труден за нея момент. Бяхме длъжни да предложим кабинет", коментира Даниел Митов.

П

о думите му посланието "Даниел Митов премиер" има няколко посоки - ясна заявка за проевропейско и проатлантическо позициониране. "Беше жест от страна на Борисов, той отстъпи встрани и показа воля да даде възможност за разговори в друг формат. Това, което ни интересува е държавата да има стабилно правителство и българската демокрация да функционира, да отговорим на очакванията на близо милион български избиратели", добави Даниел Митов. "До момента ГЕРБ не е губил в последните години. Ние сме спечелили изборите и това е факт. Вече какво ще стане по-нататък не мога да кажа, тъй като в момента виждаме сериозен разнобой по определени теми, а в крайна сметка трябва да има кабинет. Би било безотговорно да нямаме правителство'', каза Даниел Митов и още веднъж подчерта, че парламентът не обсъжда дневния ред на гражданите.

 

"Винаги съм бил десен политик и винаги съм се позиционирал в своето политическо семейство. ГЕРБ е голямата дясна партия на България. През годините се позиционира в център-дясно и си спечели уважението в Европейската народна партия", отговори Митов на въпрос на водещия защо реши да се присъедини към партията на Борисов. Той бе категоричен, че проведените на 4 април парламентарни избори са били легитимни.

 

Даниел Митов коментира събитията в Чехия и Украйна така:

"Кремъл си е поставил задача да дестабилизира демокрациите по всякакъв начин. Нямам информация, за да кажа нещо по случая "Гебрев", не винаги нещо, по което се работи, може да става публично веднага", каза Даниел Митов.

Още от "Политика"

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени