Даниел Митов: И БНБ, и ЕК казват на правителството - вие не работите добре и на вас не ви трябват специалисти по връзки с обществеността, а специалист по връзки с реалността

"Тези хора не са свързани с реалността от много дълго време" - е мнението му

Даниел Митов, ГЕРБ
Даниел Митов, ГЕРБ Източник: Zonanews

Ние минаваме в момента през тежък периоди и през конституционна процедура, която трябва да бъде извървяна. Смятаме този парламент за изчерпан и мнозинството, което управляваше, за изчерпано. Нагласите в обществото също са се променили и затова смятам, че трябва да отидем на избори - за да видим каква е тежестта на всяка една партия, каква е легитимността и оттам нататък да се върви към стабилност. Това заяви по bTV зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. 

 

"Ние имаме добра връзка с нашите избиратели, всяка събота сме някъде в големите български градове и знаем добре какво искат те. Знаем и какво искат и другите, които не са гласували за нас, но ще гласуват за нас на следващите парламентарни избори, защото те видяха фалша, който им беше продаден на предишните избори  и в крайна сметка доведе държавата до почти катастрофа. Виждате състоянието, в което се намира всеки един сектор", подчерта бившият външен министър. 

 

Например, вчера БНБ понижи прогрнозите за икономическия растеж от 2,6 на 1,9%. Самата ЕК каза, че инфлацията в България ще е 12,5 %. Тя ще е много по-висока при хранителните продукти. И БНБ, и ЕК казват на правителството - "Вие не работите добре и на вас не ви трябват специалисти по връзки с обществеността, а специалист по връзки с реалността". Тези хора не са свързани с реалността от много дълго време. Боравят с фантазии, боравят с илюзии и започва да им тежи ежедневието за всякакви елементарни неща".

 

Според Даниел Митов Асен Василев говори съвършено непрофесионално. "Така не се прави, това е аматьорщина. Това е същият човек, който каза, че американското правителство му е довело "Джемкорп". "Джемкорп", от която всички се отричат в момента. Като кажеш "А", кажи и "Б" – кажи кои са тези хора, които са подшушвали нещо", призова Митов.

 

Според зам.-председателя на ГЕРБ, когато говорим за посолства, особено за съюзнически посолства, нормално е тези хора да се интересуват от това какво се случва в страната: "Примерно Борисов, неговото име, отваря врати. Аз съм бил негов министър и много други хора. Ние знаем, че името Бойко Борисов отваря много врати, когато трябва да се реши важен проблем. Оказа се, че те не звънят на правителството, т.е. външните фактори, нашите съюзници, не звънят на правителството, а звънят на Борисов – например за проблема с РСМ… Опозицията в един момент се оказва по-важна за нашите съюзници отколкото правителстовто, защото не им вярват".

 

"След тази реплика на Асен Василев ще им вярват още по-малко. Хората които се обадиха на Борисов не са един и двама. Те са всички европейски лидери, които се ангажираха с решаването на въпроса с РСМ. В ЕС има достатъчно много държави, които са ангажирани с тази тема – Франция, Германия, от ЕК. Звъняли са да търсим решение на въпроса и за начина как да бъде оформено предложението, така че да защитава българския национален интерес", подчерта той.

 

"Дали Макрон е звънял на Борисов - ще трябва да питате самия Борисов. Това, което е важно да се знае е, че така не се говори и това е признак на непрофесионализъм. След подобни приказки въпросните господа ще губят все повече и повече доверие сред нашите партньори и съюзници. Борисов го каза многократно, вече че е бил търсен. Нямам никаква информация дали се е срещал с руски дипломати и не го вярвам. Първо, защото руските дипломати нямат никакво желание РСМ да започне преговори. Това беше един от геополитическите разломи в последните седмици – това беше лакмуса, който показа кой къде стои", заяви Митов.

 

Водещият цитира, че Борисов е казал през 2019 година, че Русия е един от най важните ни външноикономически партньори.

 

"През 2019 година нямаше война. Второ – тогава Борисов беше министър-председател. Говорим за различни ситуации - в първата Бойко Борисов е министър-председател и е длъжен да поддържа отношения с абсолютно всички. В случая става дума за нещо съвсем конкретно – става въпрос за решаване на казуса на РСМ и за предложение, което  защитава българския национален интерес", отговори Митов.

 

"И се оказва, че лидерът на опозицията Борисов е по-важен фактор от правителството и министър- председателя. Борисов се ползва с авторитета на човек, който когато каже нещо, ще осигури и решението, и аргументацията, и в крайна сметка ще лидира процеса. Той на практика с едно лидерско действие реши проблема както в България, така и  за нашите партньори и съюзници", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Решението беше ГЕРБ да подкрепи френското предложение, да вкараме решението в НС. Управляващите до края не желаеха да вкарат предложението. ИТН до края не желаеха да се вкара решението за подкрепа на френското предложение. ДБ бяха тези, които се ангажираха като част от управляващата коалиция и ние от ГЕРБ. Ние вкарахме първи решението. Това беше лидерското действие – пресконференцията, която даде той. Начинът по който се обърна както към ПГ, така и към избирателите на ГЕРБ – това е лидерството", заяви Даниел Митов.  

 

И напомни: "А за това с подшушването, трябва да питате Асен Василев , да каже кой на кого. Нормално е нашите партньори да се интересуват какво се случва в България и е съвсем нормално да виждат, че руската пропаганда и руските интереси имат тук своите привърженици, съответно да се притесняват, че в един момент може тези интереси по един, или друг начин да добият по-голямо представителство, отколкото една европейска държава може да си позволи".

 

"Не знам на какво са привърженици от ПП. Аз поначало не можех да си обяснявакаква партия е, после разбрах – тя е левичарска. Левичарска във всяко едно отношение – същият министър на финансите в оставка непрекъснато говори за отворената ножица на неравенството между бедни и богати в България. Това е процес, който не е феномен само в у нас, но той решава да го затваря с прекомерни харчове през бюджета, тоест през пръскане на пари – това е типично левичарски подход", подчерта Митов.

 

"Тоест, да се опитваш да изравниш резултата, а не да изравниш възможностите. Десният човек смята и мисли как може да изравни възможностите за бизнеса и за всеки един отделен човек, така че да може през конкуренцията да се решава въпроса за неравенството. Асен Василев решава, че с бюджетни средства, с раздаване на пари, с проинфлационни мерки, помпайки инфлацията, ще реши въпроса с неравенството...", попита риторично Митов.

 

"Същото нещо и  с цените на горивата. Ние от много време говорим за този 1 лев, който плаща всеки български гражданин, когато зарежда гориво. Всеки литър гориво струва на българският гражданин с лев повече, отколкото би трябвало да струва. Консервативният подход, икономически подход, не предполага ненамеса на държавата във всичко, а разумна намеса там, където се налага. В единия случай има намеса, която е абсурдна и само помпа инфлацията, както описахме преди малко, а във втория случай няма никакво действие, за да може това едно левче да отива в швейцарските сметки на "Литаско", а от там на когото се плащат комисионните", обясни народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

Според него има начин правителството да регулира точно този елемент, за да смъкне цените и ГЕРБ са предложили подобни мерки, така че да се смъкнат цените на горивата и да може в крайна сметка бизнесът да работи на по-облекчен режим и да няма този натиск върху него.

 

Относно разследването за снимките в спалнята на Борисов, Митов заяви: "Една от големите критики беше, че няма разследване на тези снимки. Сега, оказа се, че има разследване, тоест тази критика отпада, но не им харесва на някои хора резултатът от това разследване. Тоест, те ще продължават да си говорят едно и също, независимо какви са фактите. Не съм говорител на прокуратурата и не мога да кажа защо са дали информация там, а не тук" ,допълни той.

 

Имаше комисия, която идва в България, това са въпроси, които не са към мен. Мен ме притесняват други снимки в момента, аз се чудя тези снимки, на които хора, които приличат много на Кирил Петков и Лена Бориславова - за тях кой ще зададе въпроса? В крайна сметка Лена Бориславова е подчинена на Кирил Петков. Появиха се и други снимки…", попита Митов.

 

На въпрос писмото от чешкия евродепутат само писмо на ЕНП ли е, Даниел Митов отговори: "Това е писмо на самата комисия, която е оглавявана от чешкия евродепутат, не е само на ЕНП. И е базирано на документите които комисията е получила. Тези експертизи са валидни – едната е петорна, има още четири, които стигат до едни и същи изводи – снимките са манипулирани".

 

Що се отнася до румънския депутат, който казал, че няма да позволят ЕП да служи на личните интереси на г-н Борисов, Митов каза: "Защо трябва изобщо румънски депутат да се занимава с личните интереси на гн Борисов, аз това не го разбирам. Наясно съм, че каквото и да се направи в момента, има една група хора, които са се автосугестирали с едни мантри и когато излиза истината на яве тази истина не им харесва".

 

"И те ще продължават да поддържат собствената си илюзия, че тези снимки не са манипулирани. Оказва се, че са манипулирани. Истината рано или късно ще излезе наяве. Българската прокуратурата е инстуцията,  която трябва да се занимава с тези неща. До вчера искаха от прокуратурата да се занимава, сега когато се занимава не им харесва резултатът. Това е типичния двоен стандарт, който групи от нашето общество и определени партии изповядват. За тях дори резултати от избори – честни и свободни се оказват проблемни, манипулирани защото не им харесват резултатите".

Още от "Политика"

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Шаламанов: Рискове за националната сигурност има, но що се отнася до отбраната - тя е гарантирана. Най-вече с членството

Бившият министър на отбраната коментира и ситуацията в Украйна. По думите му страната е в затруднено положение, но с ускорено предоставяне на военна помощ е възможно да има решителен обрат

Прочетете повече прочетете повече

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени