Даниел Митов: Изказването на Румен Радев за изтребителите F-16 е нелепо, отчаян е

Не може президентът Радев да изземва функции на Министерския съвет, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: NOVA NEWS

Не може президентът Радев да изземва функции на Министерския съвет. Той взема отношение към неща, които са в прерогативите на правителството. Управляващите трябва да си влязат в ролята. Ние като опозиция ще отправяме критики към управляващите. Това написа зам.-председателят на ГЕРБ и депутат от ГЕРБ-СДС Даниел Митов във фейсбук. 

 

Изказването на Румен Радев за изтребителите F-16 е нелепо. Той очевидно е отчаян и търси някакви аргументи, защото неговите правителства бездействат по въпроса. Правителството на ГЕРБ плати предварително първите осем самолета, за да могат следващите осем да бъдат третирани в приоритет. Трябва да попитаме Радев защо неговите кабинет не са поръчали следващите осем изтребителя.

 

Промяната в реториката на Румен Радев и Стефан Янев спрямо Русия има само тогава, когато дойде делегация на Държавния департамент и трябва да мимикрират. Те дълбоко не вярват в натовската интеграция на България.

 

Правителството на Кирил Петков не знае какво да прави и е слабо по отношение на позициите ни в НАТО. Премиерът обяснява, че сме били силен в глас в НАТО. Какво предложи България в дневния ред на организацията, че то да е било прието? Как България е силен глас? Защо американската делегация стои само шест часа в България, но няколко дни в Румъния? Защо генералният секретар на НАТО дава изявление от Букурещ, а не от София?

 

Намираме се в ситуация, в която има напрежение по източния фланг на НАТО. Не е ясно дали и кога точно Русия може да нахлуе в Украйна и това да създаде още по-трайна нестабилност. България трябва да има пронатовски позиции и да поиска съюзнически присъствие тук. Така в крайна сметка държавата ни ще е по-защитена. Така тя ще покаже, че дава своята подкрепа и принос за Алианса.

С изрезки от вестници и търсене в Гугъл не се прави политика, свързана с правосъдие. Това е несериозно. Премиерът Петков олеква и се излага по този начин. Службите дават информация, ако имат данни за извършено престъпление, а не Гугъл.

 

Кирил Петков непрекъснато твърди, че един от рисковете от руско-украински конфликт е Русия да спре газа. Искам да чуя на КСНС дали службите ни за сигурност имат подобна оценка. Не съм убеден в това, тъй като руският бюджет зависи от продажбите на газ в Европа.

 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени