Даниел Митов: Използвате писмото на украинския посланик като спасителна сламка против разпад на коалицията

В писмото на украинския президент е посочено, че Киев очаква "ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия в България"

Даниел Митов, ГЕРБ
Даниел Митов, ГЕРБ Източник: Zonanews

Часове преди Народното събрание да реши дали и каква военна помощ България да окаже на Украйна, посланикът на Украйна в София депозира в парламента писмо от украинския президент, в което Киев иска ремонт на украинска военна техника в български заводи. Решение на парламента се очаква на предстоящото в късния следобед извънредно заседание, но в пленарната зала вече бяха представени проектопредложения, съобщи БНР.

 

В писмото на Зеленски изрично е посочено, че Киев очаква "ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия в България". Става ясно още, че това е договорено но срещата между украинския президент и премиера Кирил Петков, провела се на 29 април.

 

Така на практика се дава възможност за компромисно решение, зад което да застанат партиите в управляващата коалиция, след като не успяха да постигнат съгласие и на продължилия до късно снощи Коалиционен съвет.

 

И те не пропуснаха да се възползват - писмото ще бъде включено в проекта за решение, обяви Атанас Михнев от "Продължаваме промяната", зам.-председател на Комисията по външна политика:

"След като Путин врътна канчето на Европа, след като ракети прелетяха над главите на нашата делегация, водена от премиера Кирил Петков, стана ясно, че има война, за която не можем да си затворим очите. Разбира се чуваме, че обществото е разделено и затова народните представители от "Продължаваме промяната" ще гласуват по съвест".

 

Това възмути опозицията. Даниел Митов от ГЕРБ обвини управляващите, че използват писмото на украинския посланик като спасителна сламка против разпад на коалицията. "Срамота е, срамота е управляващата коалиция да притиска държава, която се намира… и нейното представителство в България дипломатическо, да изпраща писма, с които да решава вътрешнокоалиционни проблеми".

 

В колебанията на управляващата коалиция каква помощ да бъде предоставена председателят на ДПС Мустафа Карадайъ видя "проблем с ценностния избор на България". От "Демократична България" продължиха да настояват за военна помощ.

 

Костадин Костадинов от "Възраждане се закани": "Щом правителството иска тази война, то ще я получи. Ние българите ще му я дадем". Само депутатите от БСП запазиха мълчание.

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени