Даниел Митов: Кабинетът "Петков" работеше проинфлационно

България трябва да се дисциплинира в управлението на публичните финанси, добави зам.-председателят на ГЕРБ

Даниел Митов, ГЕРБ
Даниел Митов, ГЕРБ Източник: Zonanews

Инфлационната спирала започна да се ражда отпреди началото на войната в Украйна – противно на всякакви твърдения на Кирил Петков и Асен Василев. Правителството "Петков" започна да работи проинфлационно. От 4 до 6% от инфлационния индекс са от външни фактори, но в България за малката потребителска кошница инфлационният индекс е 40%. По никакъв начин не можем да пренебрегнем домашните, произведени тук в България от правителството "Петков" причини за високата инфлация. Това заяви по bTV Даниел Митов, зам.-председател на партия ГЕРБ.

 

"Данъците не бива да се пипат. Ние сме дали обещание, че при наше управление няма да ги увеличаваме. Трябва да се изчислява много внимателно кои помощи и кога да бъдат отменяни. През 9-те процента ДДС за ресторантьорите всъщност събираемостта се е увеличила. В други сегменти може и да се наложи пипане на данъците. Ние бихме взели част от свръхпечалбите на "Лукойл" под формата на данъци. Когато КЗК глоби "Лукойл" със 70 милиона лева, изведнъж КЗК за Петков и Василев стана институцията, която според тях не работила", посочи Митов.

"Минималната работна заплата вече беше увеличена веднъж. България трябва да се дисциплинира в управлението на публичните финанси. Фирмите трябва да плащат справедлива заплата на работниците. Минималната заплата е инструмент за преизчисление на определени икономически критерии и категории, а не нещо, която трябва да бъде увеличавано през няколко месеца. Пазарът регулира и е хубаво да стане ясно, че бизнесът и фирмите трябва да се грижат за работниците си. Отдалечихме се драматично от Еврозоната през свръхплащанията на Асен Василев и непрекъснатите заеми. По време на управлението на ГЕРБ бяхме на крачка да влезем в нея", отбеляза Даниел Митов.


"Цените ще намалеят, когато се справим с инфлационния натиск. Докладът, който представи министерството на финансите, е изключителен притеснителен", посочи още той. "Когато инфлацията тръгне надолу, дупката в бюджета ще стане още по-голяма. Инфлацията пълни бюджета, тя практически изземва от парите на хората и запълва дефицита", обясни още кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС.

"Огромен проблем е президентът да продължава да управлява през служебни правителства и да определя политиката на държавата. Позицията на президента Радев отдавна е компрометираща за държавата ни като член на НАТО и Европейския съюз. Ще продължаваме да поддържаме позицията си за ", посочи още той.

Още от "Политика"

Росен Желязков: Ако днес президентът издаде указ за съставяне на правителство, ще свикам заседание на парламента утре

По-рано днес номинираният за премиер от парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков върна на президента изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство

Прочетете повече прочетете повече

Томислав Дончев за проектокабинета: Това е конструкция с голямо напрежение, но в механиката има такъв тип напрегнати кон

Минахме през няколко фази, важен е резултатът – има състав на правителство и има мнозинство в Народното събрание, което да го подкрепи, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Офицерите-атлантици: Политици и ръководители на специални служби създават настроения срещу още неизбраното правителство

Дезинформират, че български военнослужещи ще участват във войната на Русия в Украйна, заявяват в декларация от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени