Даниел Митов: Министрите са личен избор на проф. Габровски - за ГЕРБ като партия, спечелила изборите, това е голям компромис

Това, че няма върховенство на правото у нас не е вярно, каза още Митов

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

Министрите са личния избор на проф. Габровски, заяви в предаването "Лице в лице" по bTV зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. За партия, спечелила изборите, това е голям компромис, коментира той формулата на кабинет, предложена от ГЕРБ.

 

Нечестно е България да бъде спирана за Шенген в този момент, тъй като сме изпълнили всички технически критерии, добави той. "По повод Нидерландия - не можеш да налагаш върховенство на правото, като нарушаваш правото на Европейския съюз. Върховенството на правото не е част от договора за Шенген. Така или иначе, ние имаме да вършим много работа по темата правосъдие", допълни Митов.

 

Това, че няма върховенство на правото у нас не е вярно, каза още Митов. "Има върховенство на правото, ясно е, че ни трябва съдебна реформа. Има елементи от правната ни система, които трябва да се модернизират, за да постигнем по-високо ниво", отбеляза той. "Несправедливо е Нидерландия преди години да ни спира, защото има такъв доклад по механизма и докато не се махне, означава, че няма върховенство на правото и следователно България не може да влезе в Шенген. След което сега, когато докладът е отпаднал от няколко години, те казват – защо няма такъв доклад, дайте доклад", коментира Митов.

 

"България трябва да има правителство, което да знае какво прави, трябва да има редовен кабинет, който да поема дългосрочни цели, който може да поема дългосрочни ангажименти. И да разговаря със своите съюзници и партньори в Европейския съюз, така че механизмът да отпадне. Този процес беше започнал, в един момент спря поради простата причина, че ние влязохме две години в серия избори, служебни кабинети, редовен кабинет, който се задържа няколко месеца", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

 

По думите му това са кабинети, които са изпуснали положението по границата. "Мигрантският поток, който наблюдаваме, пробитата граница на практика, липсата на координация с Република Турция, което е част от механизма. В последните близо две години служебните кабинети и редовния кабинет на Кирил Петков изпуснаха положението по границата, пренебрегнаха този проблем. Бойко Рашков се занимаваше с всичко друго, но не и с този проблем. И обвиняват след това преградното съоръжение и ограда. Няма ограда и няма стена, която да може да задържи мигрантския поток. Подобен тип преградни съоръжения се правят, за да се ограничи по някакъв начин, да се затрудни движението на нелегалната миграция, но не може да я спре", отбеляза Митов.

 

Според него за това трябват гранични полицаи, добра организация, координация с нашите съседи, както с Турция, така и с Гърция, което е било постигнато, но в последните две години е пропаднало. По отношение на шанса за кабинет с първия мандат, Даниел Митов каза, че е  хубаво, че все пак системните партии в България са се отзовали на призива за разговор.

 

"В една демокрация си дължим разговор, елемент който липсваше в последните години, допълни той. "И БСП, и "Демократична България дойдоха днес на разговори, и ДПС ще дойдат. Възраждане и "Продължаваме промяната" се държат абсолютно идентично. 90 процента от гласуванията им последните седмици се припокриват, което ме води до печални изводи какво представлява част от българския парламент в момента", коментира Даниел Митов.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени