Даниел Митов: От 2014 г., след анексирането на Крим, напрежението между България и Русия постепенно расте

Той добави, че в Москва отричат участието с в началото на Втората световна война, на страната на нацистка Германия

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: bTV

Има опити за пренаписване на историята, но те са от руска страна. Напоследък Русия дори се опитва да оправдае по някакъв начин пактът "Молотов-Рибентроп" и за себе си да го обясни като нещо добро, имайки предвид, че това е триъгълният камък, около който се завързва Втората световна война. Това каза в студиото на "Тази събота и неделя" по bTV бившият външен министър Даниел Митов, който беше и номинацията на ГЕРБ за премиер при връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

Той добави, че в Москва отричат участието с в началото на Втората световна война, на страната на нацистка Германия. "Отричат идеята, че съветските и германските войски са марширували заедно и са правили съвместни паради. Това е опит за пренаписване на историята. Има факти и документи, има историческа истина, от която не можеш да избягаш", каза още Митов.

 

"Съюзите, към които принадлежим не са просто прагматични, те са и ценностни. Когато искаме на международната сцена да имаме пълноценни отношения с някоя държава, най-малкото трябва да стъпим на общи разбирания за определени фундаментални принципи, по които функционира както нашите общества, така и системата на международните отношения", добави той. Според Митов през последните години Русия се опитва да промени архитектурата на международните отношения, създадена след края на Втората световна война. Русия се опитва да промени архитектурата на международните отношения – за нея е важно светът да е "Вестфалски", в който само националният суверенитет е важен, а всички разговори за права на човека, за свободни и честни избори, се замитат, смята Митов. Като "ескалация" определи отношенията между България и Русия Даниел Митов. "Ескалацията започна през 2014, европейските държави се убеждават, че Русия се опитва да дестабилизира демокрациите. Това се вижда лесно", добави той. 

 

Какво значи корупция на ГЕРБ? От началото на Прехода имало ли е управление, което да не си е тръгвало с обвинения за корупция? За мен трябва да погледнем системният проблем – защо определени практики са възможни. Трябва да си говорим за това какви системи за прозрачност и отчетност да въведем, за институционалния проблеми. ГЕРБ е партия със стотици членове – всички ли трябва да ги демонизираме?, коментира още Митов. "Общи приказки – какво значи изчегъртване на всичко, което е направено от ГЕРБ. ГЕРБ е направил много неща – повечето са добри. Какво ще изчегъртваме – направените пътища и мостове", попита Митов, коментирайки вчерашното интервю на Слави Трифонов по БНР, като призова Слави Трифонов да влезе в конкретика: "Мълча, мълча едно известно време и се появи вчера да каже нещо, което е нищо". Трябва да даде посока и да каже как ще се случи дадена промяна, по какъв път ще тръгне – "иначе това са някакви революционни послания", заяви Митов. И определи 45 Народно събрание като "зоопарк".

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени