Даниел Митов: Притеснява ме тази непоседливост, нетърпение на Кирил Петков да отиде в Скопие

Президентът на няколко пъти повтаря, че Крим е руски, каза го и през 2016 г., не е казал и думичка срещу Кремъл и кремълския шпионаж в България, заяви още той

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: NOVA

Притеснява ме тази непоседливост, нетърпение на българския премиер да отиде в Скопие. Нормално е държавата, която търси подкрепа, тя да има инициативата и да дойде техният премиер тук. Да се прави подобна среща преди още премиерът на РСМ да встъпи в длъжност - е малко прибързано. Това заяви в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS Даниел Митов, депутат, бивш външен министър и зам.-председател на ГЕРБ.

 

От Скопие научаваме за пореден път за намеренията на българското правителство. Не може Скопие да знае за междуправителствено заседание, а българското правителство да не съобщава за това. Текат процеси, които могат да изиграят лоша шега на българския кабинет, защото точно по тази тема е добре бъгарското правителство да поддържа добър контакт с НС и българските политиечески партии. Защото каквито и стъпки да предприеме, ще му трябва одобрение, добави бившият министър на външните работи.

 

Тези проекти, за които говорим за икономическата свързаност между България и РСМ - те са планирани отдавна. Те са подготвяни от много български правителства и не са се реализирали заради тежки политически проблеми между София и Скопие през годините, каза Митов.

 

Все по-крещящо настояване ще има за регистрация на ОМО "Илинден", след като се настоява за включването на българите като държавотворен народ в конституцията на РСМ. Интригата с "изказването" на Габриел Ескобар при македонската секция на "Гласът на Америка" отне известно време, за да се разбере, че такава реплика не е имало. Този разговор е сложен, но той беше наложен от президентството (за включването на българите като държавотворен народ в конституцията на РСМ) и може да създаде големи проблеми, добави зам.-председателят на ГЕРБ. 

 

Пробивът в позицията на България в НАТО се случи още с избирането на Румен Радев през 2016 г., той няма твърда евроатлантическа убеденост в себе си, затова не е изнанадващо и казаното от Стефан Янев, отговори зам.-председателят на ГЕРБ на въпрос за "личното менние" на военния министър относно военни сили на НАТО в България.

 

"Президентът на няколко пъти повтаря, че Крим е руски, каза го и през 2016 г., не е казал и думичка срещу Кремъл и кремълския шпионаж в България. Хора като Стефан Янев са аватари на Радев в правителството и той не може да изразява "лична позиция" дали да има войски на НАТО в България или да няма. Това не са готварски рецепти. В този случай премиерът Кирил Петков трябваше да вземе много по-твърда позиция. Още повече, че Янев отиде на някакъв антинатовски протест в негова подкрепа и това са знаци, които не могат да се подминават с лека ръка", коментира бившият външен министър. 

 

Даниел Митов каза, че не знае как да коментира оставката на Цацаров - той припомни, че е имало натиск върху ДАНС, за да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация. Призивът да си подава оставката е нарушение на принципа на разделение на властите.

 

Трябва да се обясни на премиера, че разделението на властите не позволява да прави изявления като това, че "трябва да назначим свои хора в прокуратурата". Даниел Митов припомни и друго изявление на Кирил Петков - че Гешев бил загубил неговото доверие. "Г-н Петков, няма никакво значение вашето доверие към главния прокурор. Разделението на властите не предполага премиерът да има доверие в главния прокурор", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

 

По отношение заведения иск на ПП ГЕРБ срещу Бойко Рашков, Даниел Митов каза, че клеветите на вътрешния министър са преминали всякакви граници и ГЕРБ ще даде парите, ако Рашков бъде осъден, на деца на загинали полицаи. 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени