Даниел Митов: Ще разговаряме с "Демократична България" и ИТН

Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа и за коалиционна форма, каза още той

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: БНР

Даниел Митов заяви на излизане от срещата с Радев, където получи мандат за съставяне на правителство, че ГЕРБ-СДС ще поканят официално за разговори "Демократична България" и "Има такъв народ":

"Знаете, че днес обявихме персоналния състав на проектокабинета. Видяхте, че това е амалгама между приемственост и опит от една страна, и, от друга страна - обновление. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден от встъпването в длъжност, ако бъде съставен и бъде приет този състав на кабинета, да влязат в ролите си, така че да можем да се справим както с пандемичната криза, така и да предложим мерки за икономическо възстановяване". "Засега неофициални разговори не сме водили с никого. Ще си ги водим официално, както си е по процедура", каза Митов и допълни, че: "Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа и за коалиционна форма".

 

Митов добави, че ще търсят подкрепа първо от парламентарните групи и партиите, които стоят идеологически най-близо до ГЕРБ и СДС. "Разбира се, това е "Демократична България". Ще ги поканим официално за консултации. От там насетне вече зависи от тях дали ще се отзоват. Ние ще ги поканим официално и тогава вече искаме и от тях някакъв официален отговор. Аз се надявам, че в българския политически живот и в българския парламент може да се възстанови нормалното държавническо говорене и сериозният подход към нещата. Казвали сме нееднократно, че кампанията отмина. В момента вече сме в периода, в който трябва да се работи. Държавата има нужда от стабилен кабинет и то бързо! Освен "Демократична България", ние ще поканим и групата на "Има такъв народ". При всички положения ще се опитаме сериозно да обмислим варианти за това какъв кабинет може да се състави", обясни той. 

 

"Няма да търсим подкрепа от БСП и ДПС", категоричен бе Митов. "Няма да бавим излишно процедурата. Ако установим, че няма шанс нашият проектокабинет да бъде подкрепен, ще взимаме от там нататък решения в максимално кратки срокове", категоричен бе той.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени