Даниел Митов: След време ще видим какви руски зависимости са провокирали такива действия (срещу модернизацията на БА) на Асен Василев и фракцията в ПП

"Надявам се на срещата с ПП да се говори сериозно, а не с клишета и пропагандни небивалици, опорки от предизборната кампания" - каза Митов

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews
Даниел Митов, ГЕРБ в "Тази сутрин" по bTV:
 
Лорер каза, че хората не вярват на ГЕРБ и че срещата с ПП ще има резултат. Вие какво смятате?
 
Хората искат редовно правителство и политиците да се държат отговорно. Подобен тип срещи не са начало на коалиционни преговори. Първо се правят експертни срещи, за да се прецени има ли достатъчно пресечни точки и върху какво може и върху какво не може да се преговаря.
 
Т.е. виждате смисъл в тази среща, въпреки че казвате, че няма да ги подкрепите?
 
Има смисъл, защото видяхте колко парламенти отминаха, без никакъв резултат. ПП искат да ходят на избори. Когато се самообявиш за опозиция още в първите минути след изборите, е ясно, че искаш нови избори. Ако не искаха избори, нямаше да казват, че няма да подкрепят първия мандат.
 
Когато кажеш такова нещо, това е начин да накараш и другите да го кажат. Надявам се на срещата да се говори сериозно, а не с клишета и пропагандни небивалици, опорки от предизборната кампания.
 
Как при толкова трудно стартирал Парламент Бойко Борисов е толкова голям оптимист?
 
Той е опитен човек. Когато хората са те избрали, си длъжен да направиш всичко възможно, за да има правителство. Зрелите партии в парламента ще направят всичко възможно, за да стигнем до приемлив вариант за правителство.
 
Кои са зрелите? Борисов ги нарече системни партии?
 
Освен ПП, другите се държат като системни партии. "Български възход" нищо, че е за първи път в Парламента, се държи като системна партия. Това не означава, че приемам всички техни позиции. Ген. Янев е човек, за който модернизацията на армията е била кауза. За разлика от Асен Василев и фракцията в ПП. След време ще видим какви руски зависимости са провокирали такива действия. 
 
Най-лошият вариант според Борисов е да има служебен кабинет в условия на война. Защо е така?
 
Защото президентската институция според Конституцията не е предопределена да управлява, както се случва в момента. Президентът няма достатъчна легитимност, за да прави политики. 
 
Но ГЕРБ иска консултативен съвет при Радев, който да даде посоката. Не е ли противоречие?
 
Това му е ролята на президента. Да бъде медиатор. В момент, в които трябва да се вземат тежки решения, а нямаме редовно правителство, е нормално да мислим за Консултативен съвет.
 
Хартиената бюлетина – колко важно беше това да се решава сега? Това не ви ли отдалечава от евроатлантизма?
 
Германия по-малки евроатлантици ли са от нас. Не е евроатлантическо и не се спазват стандартите, когато въведеш за една нощ само машинно гласуване. Хатиената бюлетина не означава махане на машините.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени