Даниел Митов: Списъците в сайта "Миротворец" не са за отстраняване на хора

Министърът на външните работи Мария Габриел е провела телефонен разговор с посланика на Украйна Олеся Илашчук

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

На извънредното заседание на комисията по службите за сигурност, поискано от страна на БСП заради попадането на български граждани в списъци с врагове на Украйна, публикувани на сайта "Миротворец", се е разбрало, че тези списъци не са за отстраняване на хора, каквато информация бе разпространена в някои проруски медии, включително и в сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ). Това обяви след заседанието на комисията председателят ѝ Даниел Митов, което беше закрито за журналисти, а на него присъстваха шефовете на ДАНС, ДАР, НСО и Военното разузнаване.


По думите му депутатите са получили информация от тях от колко време съществува сайта, какъв му е профилът и как се е променял във времето - информация, която лесно би могла да бъде открита в интернет.

 

Митов съобщи, че "Миротворец" е бил на вниманието на сериозни организации като Г-7, ООН и Европейската комисия, които са се опитвали да ограничат действията на тази платформа, особено по отношение на публикуването на лични данни. "Тези инициативи не са довели до успех, но ние сме убедени, че българската държава през институциите, които имат отношение по темата като Министерството на външните работи, ще подкрепят подобен тип инициативи, така че в крайна сметка да се стигне до някакво ограничаване на публикациите в този сайт", коментира Митов.

 

Той увери, че службите ще направят оценка дали има някаква потенциална заплаха за хората, включени в списъците, и ще информират останалите институции. "Със сигурност ние работим с украинската страна, за да сме наясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация", добави той.


Министърът на външните работи Мария Габриел е провела телефонен разговор с посланика на Украйна Олеся Илашчук. В него тя е подчертала, че е притеснена от присъствието на българи в подобен списък. Илашчук от своя страна е отговорила, че "Миротворец" е неправителствена организация и уебсайтът й е изцяло информативен, съобщиха от външното министерство. По време на разговора бе договорено този казус да бъде разрешен между компетентните органи на двете страни, а министър Габриел и посланик Илашчук се обединиха около необходимостта да поддържат тясна координация.


В списъка на "Миротворец" от 2018 г. насам фигурират хора от проруските среди в България като журналистките Велиана Христова, Велислава Дърева и Елена Йончева, лидера на АБВ Румен Петков, анализатора Валентин Вацев, Ваня Добрева - бивш член на БСП, Волен Сидеров, бившия депутат от БСП Иво Христов и др. От 2022 г. там присъства името на зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП, а от април 2023 г. - на бившата журналистка от ТВ7 Диляна Гайтанджиева.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени