Даниел Митов: Трябва промяна в законодателството, за да се откъснем на 100% от руския газ

Митов изрази надежда бъдещият служебен кабинет "наистина да се държи като служебен"

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

Пред българското общество стоят ясни приоритети, които трябва да са дългосрочно разрешени. Ясно е, че трябва да има диверсификация, дори говорим за законодателство, което изцяло - 100%, да ни откъсне от руския газ, каза по БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Това той предвижда да се случи в следващия парламент, тъй като по думите му хората искат евтин газ и това може да стане при дългосрочни договори с прозрачни условия.

 

Днес отговорихме на въпроса след изборите и евентуална нова конфигурация в парламента да сме наясно какви са нашите приоритети и с какви партии, които споделят подобни приоритети бихме могли да говорим заедно, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Не се събираме за да се харесваме - събираме се за да на базата на ясно поставени цели да направим нищо за държавата и да отговорим на очакванията на хората, добави Митов.

 

Той изброи кои са приоритетите на ГЕРБ:

 

  • Дългосрочни договори за доставки на газ, различен от руския;
  • Таван на цените на горивата - 2.70 лв.;
  • Закупуване на следващата партида Ф-16;
  • Влизане в еврозоната;
  • Построяване на още атомни мощности и пълна диверсификация на ядреното гориво, което да не е руско;
  • Съдебна реформа

 

По думите на Митов високите цени на горивата в момента "наливат пари в сметките на "Лукойл" и "Газпром", а по отношение на газа трябва да помислим и за собствените си залежи. "Трябва да започнем да обръщаме внимание на находищата в България, включително на шистовия газ", коментира той.

 

Макар именно ГЕРБ да забрани добива му преди години, днес Даниел Митов заяви, че технологиите за извличането вече са променени и този дебат може да бъде отворен отново. По въпроса с атомните мощности заяви, че трябва да спре "терорът върху българските граждани и предприятията" с цените на електричеството.

 

"След изборите, когато седнем на масата за разговор, партиите, които е разпознатя в тези приоритети, сме готови да работим с тях", заяви политикът, като не уточни дали има предвид "Продължаваме промяната".

 

Митов изрази надежда бъдещият служебен кабинет "наистина да се държи като служебен".

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени