ДАНС: Руски шпиони се месят в българската политика, медии и бизнес

Специално внимание в доклада си ДАНС обръща на опитите да бъде използвана пандемията от COVID-19 за разпространение на фалшиви новини и пряко дискредитиране на български и европейски институции

Годишен доклад на ДАНС за 2021 г.
Годишен доклад на ДАНС за 2021 г. Източник: ДАНС

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) публикува годишния доклад за своята дейност през 2021 г. За първи път ролята на Москва е описана в такъв обем в обощаващ документ на службата, който е бил одобрен от правителството. Незасекретената част от документа вече е публикувана както на сайта на ДАНС, така и на уебстраницата на Министерския съвет.

 

"През 2021 г. регионът на Черно море се превръща в основен театър за изострена конкуренция и противопоставяне. През втората половина на годината Руската федерация започва мащабна хибридна кампания за прекратяване разширяването на НАТО на изток и запазване на руското влияние в съседни държави", пише в доклада на ДАНС относно средата на сигурност, в която е преминала миналата година.

 

За целта Русия е ангажирала комплексен инструментариум, в т.ч. дипломация, военна сила, специални служби, икономически лостове и зависимости (основно в енергийната сфера), информационни пропагандни и дезинформационни кампании и кибератаки.

 

България е обект на системен разузнавателен интерес, насочен към ангажиментите ни в ЕС и НАТО, модернизацията на Българската армия, икономиката и вътрешната политика, особено заради поредицата парламентарни избори през миналата година.

 

Опити за влияние и въздействие има в държавни, военни, образователни и религиозни институции, медиите, отбелязват контраразузнавачите в доклада си. Като особено внимание агентите обръщали на енергетиката. Имало е и опити за придобиване на тайни на България и съюзниците от НАТО.

 

В доклада на ДАНС Руската федерация е единствената спомената специално страна, което е ясен знак за мащаба на руската шпионска дейност и възможната заплаха, каквато тя представлява.

 

Като основна опасност са определени опитите на чужди служби да пренасят на наша територия специфични за държавата им вътрешни проблеми. Имало е и опити за намеса в изборите и директното вземане на политически решения, става ясно още от публичната част от доклада на ДАНС. 

 

Дейност на чужди специални служби срещу България през 2021 г.
Дейност на чужди специални служби срещу България през 2021 г. Източник: ДАНС

В главата, посветена на това как агенцията противодейства на опитите на чуждите разузнавателни служби да оказват влияние в България, са описани разкрити шпиони на Русия:
"Като по-съществени резултати при противодействието на рисковете и заплахите от дейността на чужди специални служби през 2021 г. могат да бъдат посочени: 

- пресичане дейността на група български граждани, целенасочено и съзнателно поставили се в услуга на Руската федерация, за да ѝ служат, като шпиони. По случая са задържани пет лица. От Прокуратурата на Република България са повдигнати обвинения в рамките на образувани досъдебни производства по чл. 109 във връзка с чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК). Във връзка с този случай от Министерството на външните работи на България са обявени за persona non grata двама руски дипломати", пише в доклада на ДАНС.

 

Става дума за разкритата в началото на 2021 г. група от петима бивши военни, които шпионираха в полза на Москва. В групата присъстваха имената на бившия военен разузнавач Иван Илиев, зам.-шефа на бюджетната дирекция на Министерството на отбраната полк. Петър Петров, бившия шеф на секретното деловоство на парламента Любомир Медаров.

 

Дейност на чужди специални служби срещу България през 2021 г.
Дейност на чужди специални служби срещу България през 2021 г. Източник: ДАНС

Контраразузнаването ни описва и останалите мерки за противодействие на рисковете и заплахите:

- пресичане дейността на територията на Република България на руски граждани, съпричастни към дейността на руските специални служби. По случая от прокуратурата на Република България е образувано досъдебно производство по чл. 108а от НК ("тероризъм"), в контекста на което от Министерството на външните работи на България за persona non grata е обявен един руски дипломат

- пресичане дейността на български гражданин, поставил се в услуга на чужда специална служба. Прокуратурата на Република България е образувала досъдебно производство по чл. 105, ал. 1 от НК ("шпионство");

 - включване в масива с нежелани на територията на Република България чужденци (чл. 21а, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България във връзка с чл. 1, ал. 1, т. 1) на 1 чужд гражданин със забрана за влизане в страната ни за срок от 10 години поради дейност, създаваща заплаха за националната сигурност. 

 

В доклада не са включени случаите от 2022 г., включително и изгонването на 70 руски дипломати и служители на посолството. Причината е, че документът е само за 2021 г.

 

В доклада на контраразузнаването не са описани и твърденията на бившия шеф на кабинета на Петков Лена Бориславова, че български публични фигури, сред които и политици, получават по 4000 лв. месечно, за да служат на Москва.

 

Специално внимание в доклада си ДАНС обръща на опитите да бъде използвана пандемията от COVID-19 както чрез разпространение на фалшиви новини, така и пряко за дискредитиране на български и европейски институции. "Отправяни са призиви за извършването на "граждански арести" и физически посегателства над журналисти, членове на неправителствени организации и политически представители, поддръжници на ваксинационните кампании и ограничителните мерки. През втората половина на 2021 г. е наблюдавана и значителна протестна активизация срещу противоепидемичните мерки", пише в доклада на контраразузнаването.

 

За поредна година от ДАНС обръщат внимание на лошото състояние на здравната система като риск за националната сигурност на България. Отчита се и увеличаване на решенията за ТЕЛК, които създават опасности и за финансовата сигурност на страната.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени