ДАНС също започва проверка на Елена Гунчева за престъпление срещу Републиката

Ако се окаже, че има престъпление, Гунчева е заплашена с присъда от 5 до 15 г. затвор

Елена Гунчева, Възраждане
Елена Гунчева, Възраждане Източник: Zonanews

Спецпрокуратурата вече е започнала да проверява депутата Елена Гунчева за публикация във Фейсбук. В него тя заплаши с руски "високоточкови" оръжия премиера Кирил Петков и американския посланик Херо Мустафа. Говорителят на държавното обвинение Христо Кръстев заяви, че ако се окаже, че има престъпление, Гунчева е заплашена с присъда от 5 до 15 г. затвор.  

 

"Гражданин е подал сигнал и до специализираната прокуратура и именно той е повод за проверката. Тя е по чл. 98 от Наказателния кодекс, който гласи, че "който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против републиката, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г.”, обясни Кръстев пред bTV.

 

Проверката е в рамките на 2 месеца и може да се удължи най-много с още един месец. ДАНС също проверява случая с Елена Гунчева, като всички материали ще бъдат изпратени на прокуратурата, след което следователят по делото ще се произнесе има ли наличие на престъпление, добави говорителят на специализираната прокуратура. 

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени