"Държавен вестник" публикува имената на депутатите в 45-ото Народно събрание

Свикват скоро новия парламент

Залата на НС
Залата на НС Източник: НС

Държавен вестник публикува имената на депутатите, които ще влязат в състава на 45-тото Народно събрание. В  днешния  30 брой са обнародвани решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които се обявяват и имената на избраните народни представители. 

 

Окончателните данни от вота бяха оповестени в неделя, 11 април. С днешното им излизане в Държавен вестник се пристъпва към разписаната в Конституцията процедура за свикване на първото заседание на 45-ия парламента. Това ще стане с указ на президента. След това държавният глава ще връчи проучвателният мандат за съставяне на правителство. Първата политическа сила е ГЕРБ. Ако тя върне мандата, президентът ще го връчи на втората партия, съобразно получените гласова - "Има такъв народ". 

 

В свое изказване преди ден Румен Радев ясно заяви, че няма да бави процедурата и ще издаде указ навреме. Това означава, че новото Народно събрание може да бъде свикано още тази седмица - в сряда или в четвъртък. Той заяви още, че изчаква преговорите между партиите. Остава обаче неяснотата дали формациите в парламента ще могат да се разберат и да съставят правителство. ГЕРБ вече дадоха да се разбере, че са готови с предложение за кабинет.

 

Засега изглежда, че всички ще бойкотират кабинет, предложен от ГЕРБ. БСП и ДПС пък са готови да гласуват правителство на формациите от метежа миналаат година. Същевременно партиите, които сега влязаха в Народното събрание, сякаш трудно ще намерят консенсус. Вече се чуха призиви и за нови предсрочни избори. 

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени