Държавният департамент на САЩ одобри продажба на ракети "Javelin" на България

Сумата на сделката е $114 милиона

Противотанков комплекс Javelin
Противотанков комплекс Javelin Източник: Twitter

Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на България на ракети "Джавлин" (Javelin FGM-148F) и прилежащото им оборудване на обща стойност $114 милиона, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Пентагона.

 

Съгласно решение на Народното събрание от 8 август тази година Проект за инвестиционен разход (ПИР) "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" се предвижда да бъде извършен посредством изпълнението на три договора: договор за придобиване на машини "Страйкър", договор за придобиване на артилерийско и стрелково въоръжение и впоследствие чрез договор за придобиване на управляеми противотанкови ракети "Javelin".


Предложената продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати, защото ще помогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО, който е важна сила за политическата и икономическата стабилност в Европа, заяват още от Пентагона.

 

В същото време това ще подобри дългосрочната отбранителна способност на България да защитава своя суверенитет и териториална цялост, както и да изпълни националните изисквания за отбрана.

 

Страната ни няма да има затруднения в това да включи новото оборудване в своите въоръжени сили, посочват още от американското министерство на отбраната. Освен това предложената продажба няма да промени основния баланс на военните сили в региона, смятат от Вашингтон.

Още от "Политика"

Антон Хекимян: Цяло лято не стигна на Васил Терзиев да оправи надлеза на "България"

Само преди 1 година същият човек беше задръстил София с клишетата "Писна ли ви от задръствания" по време на предизборната си кампания, пише още общинският съветник от ГЕРБ-СДС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени